Публикация

Не изтезавайте организма си по празниците!

Интервю с доц. Светослав Ханджиев, специалист по хранене и диететика.


Доц. Ханджиев, по празници дежурните лекари в спешните кабинети винаги имат много работа. Дайте съвети, които биха предотвратили неприятното приключване на веселите вечери.
За съжаление на другия ден след Бъдни вечер, след първия ден на Коледа, веднага след новогодишната нощ, изобщо след всички празници спешните кабинети започват да се пълнят. Докато по време на самия празник някак си е по-спокойно, веднага след това започват оплаквания от стомаха, от жлъчни кризи, от бъбречни кризи, появяват се сърдечносъдови проблеми, обостря се много често язвата на дванадесетопръстника, хроничният гастрит.

Това се дължи на факта, че много често прекаляваме с празненствата, с консумацията на алкохол, на различни храни. Всичко това уврежда гастроинтестиналния тракт, уврежда стомаха, червата. Например прекаляването с пикантни сосове, солени, лютиви храни, различни майонези, съдържащи жълтък (по принцип трябва да се ограничават при хората, които имат жлъчнокаменна болест и затова много често правят кризи). Всички тези храни водят до силно обостряне на съществуващ гастрит или други стомашни заболявания. Възможно е и да се предизвика остър гастрит.

Как се проявяват жлъчните кризи?
С болка в дясното подребрие, с повръщане, с гадене. Всичко това направо проваля празничното настроение. Много често има случаи на остър панкреатит - заради прекаляване с тлъста храна, с животински мазнини, различни лютиви, екзотични подправки. Те дават отражение върху стомашната лигавица, а оттам върху целия храносмилателен тракт. Освен това консумацията на солена храна води до задържане на течности и повишаване на кръвното налягане. Сърцето се натоварва с два пъти повече работа – веднъж от повишените количества течности и храна, от друга страна - издуването на стомаха повдига диафрагмата и по този начин се утежнява дейността на сърцето.

Какво количество е нормално да приеме човек в рамките на една продължителна празнична трапеза - три-четири-пет часа? Какъв обем може да поеме стомахът и как да се прецени?
Количеството на храната е съвсем индивидуално, зависи от състоянието, от възрастта на дадения човек. Но нека да не бъде повече от триста-четиристотин грама. При най-малките случаи на проява на стомашен дискомфорт е добре да се търси лекарска помощ, още повече че има вече медикаменти, хранителни добавки, които биха могли да ни бъдат от полза, да предотвратят влошаване на състоянието. И когато човек се почувства недобре, трябва да вземе мерки.

Да се спрем на алкохола – традиционно виновник за най-големите неприятности около продължителните празници.
Първо - особено важно е доколко е качествен алкохолът. Количеството при всички случаи да е умерено. Малките дози могат да бъдат и полезни. Но когато се пие повече от половин литър вино за една вечер… Поначало се препоръчва една до две чаши вино за вечеря, но празничната консумация обикновено е увеличена. Консумира се и концентриран алкохол като ракия, водка, но нека те да бъдат в малки количества. Много важно е да се пие по-бавно и с храна, не на гладен стомах. Също така да не се смесват много различни питиета, да има едно-две максимум.

Към кой орган са особено агресивни непремерените количества алкохол?
И към стомаха, и към черния дроб, и към мозъка. Знаете народната мъдрост, че от пияния и лудият бяга. И важно е след едно такова разточително ядене и пиене да има разтоварващи дни - само на зеленчуци и плодове, млечни продукти, около 1000 калории на ден, за да се избегне претоварването и на стомаха, и на обмяната на веществата. Важно е да има повече течности, минерална вода, прясно изцедени плодови сокове. Те съдържат много витамин С, който е необходим в тези случаи. И зелевата чорба е проверено средство. Както вече споменах - и за стомаха, и за черния дроб има доста популярни, вече утвърдили се у нас хранителни добавки, които са твърде ефикасни. И накрая - при обилната трапеза е добре да се изразходва енергия. Затова танците неслучайно са част от всяка веселба.

Коментари