Публикация

Идеи за перфектни подаръци

От година на година става все по-стресиращо да зарадваме семейството и приятелите с подходящ новогодишен подарък: наистина, изборът е огромен, но и вече сме ги дарявали с какво ли не!


Особено трудно е, когато портмонето е съвсем анемично, а трябва да уважим поне родителите, децата и най-близките приятели. Как да доставим радост и настроение с малко фантазия и много ограничени средства?

Практично и полезно
• Празниците са идеалния момент за търговците да предложат стоките си в подаръчни опаковки и на по-ниски цени. В такива периоди можете да подновите хранителните запаси, но и да купите козметика и сладкиши за подаръци във варианта „3 на цената на 2” или един-два продукта с допълнителен бонус, който ще ви свърши работа в домакинството. ВНИМАНИЕ! Добре е в такива случаи да имате под ръка стари фактури или касови бележки, с които сте купували тези стоки в предишни периоди. Недобросъвестни търговци могат точно в този момент да ви манипулират и да ви натоварят сметката.

• Ниските бюджети за новогодишните покупки могат само да засилят вродената ни изобретателност. Защото искаме подаръкът ни да е и полезен, нали? Абонаментът за вестник или списание е един от позабравените варианти, а едно влизане в сайта на българските пощи или големите издателства, ще ви открие неограничени варианти: за любителите на модата, гурмето и дори за компютърните гении вкъщи.

Крайният срок е в средата на декември, но колкото по-рано го направите, толкова са по-големи възможностите за ползване на пакетна цена за няколко издания. За да ви спечелят, някои предлагат дори допълнителни подаръци. Срокът също е гъвкав – според възможностите си или за проба можете да абонирате за месец, три, половин или цяла година. Описани са лесни стъпки, ако нямате време да ходите до пощата, за да си свършите работа за минути по интернет.

Емоции и късмет
• Малкият бюджет не е повод да продължаваме да пълним къщите си с евтини, почти сигурно излишни прахосъбирачки. Има толкова много лотарии, които ни мамят да пробваме късмета си! Фиш за предстоящ празничен тираж или талон за нова игра, опаковани с въображение, могат да бъдат също идеален дар за приятелите.

• Ваучерът е един модерен и много подходящ подарък в момент, когато не разполагате с достатъчно средства, за да подарите мечтаната вещ или не знаете какво да изберете. Предимството за получателя е, че може да придобие стока или услуга изцяло по свой вкус, а и да си доплати за нещо по-значително. Талон за козметика, процедура в салон за красота или магазин за декорации може да е добро решение.

Спомени за цял живот
• Летене в облаците с делтаплан, скокове с бънджи, курс по гмуркане, сесия пейнтбол, полет с балон и всичко, което би се харесало на приятелите ви с наклонности към екстремни занятия, които качват адреналина – това са идеите, за които ще коментирате и говорите дълго след празниците. А може и да подтикнете обдарения да разкрие своето ново хоби?

• Тази категория подаръци, без да са никак скъпи, са много ценени особено от дамите. Те носят емоцията, която ни кара да се усмихваме и прощаваме, когато мъжът ни е вбесил с поредната си детинщина. Така например можем да му подскажем да нареди с виц най-хубавите снимки на семейството от лятната почивка като колаж в една рамка. Вземете му на изгодна цена от новогодишните предложения скенер и принтер на снимки в едно, за да има забавления извън сърфирането в мрежата. Може и да ви покани на концерт на любим изпълнител или театрална постановка: излизането сред общество е допълнителен аргумент за доброто ви настроение по празниците.

Подарете инвестиция
• Спестовна книжка, вместо ненужни вещи, възпитава децата да уважават парите

Днес не можем да се оплачем от дефицит на разнообразни подаръци за малчуганите – от суперлуксозните миниджипове и изцяло обзаведените къщи за кукли, до тоновете боклучави играчки-еднодневки с недоказано родословие по пазарите. Ако попиташ родителите какво е нужно на детето за празника му, отговорът обикновено е: „Всичко си има, не можем да се разминем от играчките му, сега има и нов плейстейшън от дядо си, ползва лаптопа на кака си, а по книгите днешните деца не си падат.” И е така, защото българинът бос ще ходи, но детето му ще има нужни и ненужни вещи с количества. Как да постъпим, когато държим да направим стойностен подарък, а не искаме

ДА ОТБИЕМ НОМЕРА?
Детските спестовни влогове са един от възможните отговори. Предимството е, че не задръстваме стаята на детето с поредната пластмасова залъгалка за един ден, която ще забрави или счупи още на другия, а даваме възможност и на роднините и приятелите да се включат към идеята и да подарят инвестиция. Така родителите ще могат да акумулират финикийски знаци за по-голяма покупка или за обучение, а детето ще знае, че има свои парички. Разговорът по темата ни дава възможност да му обясним достъпно за съвременните платежни средства и то от малко навлиза в лабиринта на възрастните.

КАК СЕ ПРАВИ?
На практика всеки родител, настойник, роднина или семеен приятел може да открие детски влог, стига да знае трите имена, адреса и единния граждански номер на детето. Ако имате едно на ум, може да поставите и условие за опериране с внесените от вас пари. Получавате спестовна книжка, където ще се отразяват извършваните операции. Всички трезори у нас обслужват такива влогове, но някои предлагат свои продукти, насочени специално към целевата група на малолетните и непълнолетните с атрактивни имена.

Няма ограничения за броя на спестовните книжки на един малчуган, но някои банки изискват минимална сума по влога, а при кампании други ни мотивират, като добавят и някой друг лев от себе си към всеки открит детски влог. Той по правило може да бъде в левове или чуждестранна валута. Различните финансови институции обслужват детските авоари според правилата си и тарифите си. Когато проверявате условията на банката, на която смятате да доверите детския влог, питайте за таксите при откриване и закриване, информирайте се за санкциите при евентуално предсрочно закриване и за олихвяването и евентуалните бонуси. Четете внимателно общите условия, за да не останете неприятно изненадани.

ОТ КАКВО ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ?
Бонусите могат да бъдат внасяне на каса без комисиона, процент над стандартната лихва, включена застраховка „Живот” на един от родителите и ред други. Годишните лихвени проценти се определят от вида на депозита. Някои банки имат минимален срок за обслужване на детския влог една година и ограничение за възрастта на титуляра при откриването на сметката, други предлагат допълнителна премия при по-дълъг срок.

В някои случаи при навършване на пълнолетие на титуляра детските влогове се преоформят в разплащателни сметки до явяването на лицето в банката. Много е важно да знаете дали внасянето на суми може да става по всяко време, без да се нарушават условията по договора. Така ще сте спокойни, че при всяка възможност или празничен повод детето ще получава суми, които ще послужат за колело, компютър или курс по английски. Касови и безкасови вноски могат да се правят на практика от всеки, независимо че

ДЕТЕТО Е ТИТУЛЯР
на сметката. То не може да извършва операции по нея като малолетен. В повечето банки от негово име до 14-годишната му възраст суми от сметката могат да теглят законните му представители – родители или настойници с разрешение на районния съд. От 14 до 18 години може да тегли всеки от родителите заедно с детето, след като удостоверят самоличностите си, или самият титуляр с писменото съгласие на един от родителите при разрешение от районния съд. Ако лицето е встъпило в брак, след 16-годишна възраст може да оперира самостоятелно. Обходете няколко банки виртуално и решете къде да вложите печалбата на детето от сурвакането и го въведете в правилата на спестяване. Весели празници!

Коментари