Публикация

Правилата на правилното хранене

Диетолозите определят като невярна теорията, че лишаването от мазнини е полезно.


Определени липиди, като трансмазнините, са вредни, но всички мазнини не трябва да се поставят в една група. Безброй изследвания са показали, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибите и рибеното масло, са полезни за мозъка и сърцето. Те намаляват и риска на жените след менопаузата от рак на гърдата. Доказано е също, че
омега-3 киселините помагат срещу артрит, висок холестерол и нарушена концентрация. Тези киселини се съдържат и в много семки, ядки и зърнени храни.

Жълтъкът на яйцето е необходим на организма
Забравете за омлетите от белтък и яйчните заместители: най-полезната част от яйцето е жълтъкът. Изследванията показват, че много възрастни хора страдат от недостиг на веществото холин, който е подобен на един от В витамините и е много важен за техния организъм. Заедно с маслото, фъстъците, овесените ядки и соята, яйчният жълтък е един от най-богатите източници на холин, който е основна съставка на повечето клетъчни мембрани, особено на мозъчните клетки.

Яжте храни с живи култури
Пробиотиците помагат за усвояването на протеините и минералите и облекчават симптомите на колита, гастрита и запека.

Не бъркайте жаждата с глада
Много хора объркват глада със жаждата. Те ядат излишно, когато единственото, от което се нуждаят, е чиста вода. Яденето е автоматично действие, докато пиенето на вода е отекчително, посочват диетолозите. Когато смятате, че сте гладни, изпийте една чаша вода и изчакайте 20 минути. Нахранете се само, ако след това гладът не е преминал.

Картофите са много полезни
Освен че съдържат много въглехидрати, картофите имат и други ценни качества. Едно от тях е тяхната способност да понижават кръвното налягане като активизират бъбреците да изхвърлят излишната сол от организма. Тази способност на картофите се дължи на изобилието на калий в тях. Както е известно високото кръвно налягане увеличава значително риска от инфаркт и инсулт. Други храни, които са богати на калий, са фасулът, портокаловият сок и киселото мляко.

Канелата е повече от подправка за сладкиши
Канелата е била използвана от древните египтяни при балсамирането. Тази подправка обикновено се слага в сладкиши, но проучванията показват, че тя е много полезна за диабетиците. Ежедневното приемане на канела понижава стойностите на кръвната захар, холестерола и триглицеридите.

Отслабва се с промяна на начина на живот, а не с диети.
За много от хората със свръхтегло може би било по-добре да не са се подлагали на диети. Проучване установило, че мнозинството от пълните хора, които са правили диети и са загубили от 5 до 10 процента от теглото си, след 2 до 5 години не само възстановяват килограмите си, но и ги увеличават. Според специалистите,  постоянната мисъл за ограничения води до нездраво концентриране върху храненето. Правилното хранене трябва да е начин на живот, а не диета, която противоречи на естествената нагласа на организма.

Здравословната закуска помага за по-разумно ядене през деня
78 процента от 3000 души, които отслабнали с 15 килограма за 1 година, са закусвали всяка сутрин. Това показва неотдавнашно изследване. Учените посочват, че закуската помага да се задейства метаболизма и да се яде по-разумно през останалата част на деня. Пропускането на хранения води до прегладняване, а оттам и до преяждане.

Умереното пиене помага за поддържане на линията
Хората, които пият по едно-две питиета на ден, са по-слаби и имат по-малко коремни тлъстини, твърдят специалистите. Това вероятно се дължи на факта, че алкохолът временно ускорява метаболизма. С алкохола обаче трябва да се внимава много, защото приемането на по-големи количества води до засилване на глада.

Някои хранителни добавки са полезни
Две са веществата, за които е доказано, че е полезно да се приемат като добавки: витамин D и омега-3 мастни киселини.

Проучване открило, че повече от половината хавайски сърфисти имат недостатъчност от витамин D. След като хора, които живеят и спортуват на слънце — главният фактор за производството на този витамин – страдат от неговата липса, е очевидно, че излагането на ръцете и лицето по 15 минути на слънце, както се препоръчва, не винаги доставя на организма достатъчно витамин D. Много малко са храните, които съдържат витамин D, който е от решаващо значение за костите и имунитета.

Oмега-3 мастните киселини също се съдържат в сравнително малко храни. Сред многото полезни качества на тези киселини са способността им да засилват мозъчната дейност и да намаляват възпаленията в организма. Специалистите препоръчват да се консумират тлъсти риби, като сьомга, сардини и риба тон поне 2 пъти седмично, както и да се приемат добавки от рибено масло.

Коментари