Публикация

Пазаруването може да лекува, но и да разболява

Диетолозите доказаха, че по загуба на калории шопингът е сравним с фитнеса.


Километрите, които навъртат жените, обикаляйки магазините и моловете, с успех може да заменят поне едно занимание в спортната зала. Освен това повечето дами изпитват огромно удоволствие, докато пълнят торбите, което е още един здравословен плюс за шопинга.
За съжаление кръстосването на щандовете може да се превърне в мания. В Америка например пристрастените към шопинга са над 15 милиона души, като повече от 80% от тях са жени. Още 55 милиона се намират на границата на този синдром. Напред са и европейците. Само в Англия от 2 до 10% от населението страдат от натрапчива мания за пазаруване, което е около 1 милион души.

Линията, разделяща удоволствието от пазаруването и зависимостта от шопинга, е много тънка, затова и лесно се пресича, без да се забележи какво се случва. Учените са измерили активността в тази част от кората на главния мозък, която отговаря за здравия разум. Оказва се, че в предвкусване на пазаруването, при много жени тази способност изчезва. А частта, отговаряща за емоциите, се нажежава до краен предел.

Признаци, че шопингманията може да ви е превзела:
1. Ако желанието ви да пазарувате е толкова силно, че губите контрол над поведението си, а след време изпитвате вина за поведението си, разочарование и озлобление.

2. В магазините не се замисляте над това какво реално ви е необходимо, а се хвърляте с главата надолу и харчите, докато имате пари.

3. Ако пазарувате предимно когато сте потиснати, ядосани или за да се изключите от проблемите, а в същото време непрекъснато се връщате към тревожните мисли.

4. Заричате се да не купувате излишни вещи, с които и без това сте задръстили дома си, но въпреки това редовно се прибирате с огромни и ненужни пакети.
Според психолозите проблемите най-често възникват, когато се появят трудности във взаимоотношенията, невъзможност открито да изявите чувствата си, недостиг на признание и разбиране, болезнено желание да ви обърнат внимание по какъвто и да било начин.
Трудно е сами да се справите с пристрастеността си, затова най-добре е да се обърнете към специалист.

Няколко съвета за цивилизован шопинг:
- Не пазарувайте без предварителен план. Това трябва да стане девиз на всеки, който иска да се сдобие с нужните и качествени вещи.

- Ако не сте уверени в познанията си за качествата на стоките и не можете да различите оригинала от ментето, отправете се към фирмените магазини. Заобикаляйте разпродажбите.

- Не пренебрегвайте фактора цена. Определете колко сте готови да похарчите и не се поддавайте на рекламите. Пазете се от стоките, чиито цени рязко падат. Качествената вещ си остава такава и търговците не свалят драстично цената й.

Коментари