Публикация

Шоколадът - плюсове и минуси

Дълбоко в душата си винаги сме знаели, че шоколадът е хубаво нещо...


Тъмният шоколад съдържа много теобромин, кофеин, калий, магнезий, фосфор, желязо и витамините В1, В2, РР. От друга страна, не можем да пренебрегнем сериозното количество калории, което кара диетолозите да изключат сладкото изкушение от здравословното меню.

Кое всъщност е повече – ползата или вредата?
Англичаните, които смятат ябълките за универсално профилактично средство, ги приравняват към шоколада. Оказва се, че едно парче шоколад превъзхожда порция салата от моркови, ябълки, портокали и банани по съдържание на калций, протеини и други хранителни вещества. 40 г черен шоколад е полезен колкото чаша качествено червено вино, допълват френските медици. Лакомството нормализира пулса и кръвното налягане.

Американските специалисти отидоха по-далече. Те стигнаха до извода, че по съдържание на антиоксиданти и полезни вещества тъмният шоколад значително превъзхожда повечето плодови сокове. Но изводите на учените не бива да приемаме като ръководство за действие. Диетолозите не препоръчват да заменим соковете с шоколад, защото плодовете ни осигуряват още течности, електролити и микроелементи, както и пектин. Сокове можем да пием колкото си искаме, а с шоколада трябва да внимаваме, защото все пак той е висококалоричен.

Към плюсовете на шоколада трябва да добавим и факта, че той подобрява настроението. Какаото е отличен източник на триптофан. Това е аминокиселина, която помага в мозъка ни да се синтезира серотонин – хормонът на щастието. Кофеинът пък тонизира нервната система и повишава умствената работоспособност.

Според японски учени шоколадът въздейства положително върху имунитета и помага в битката с простудите. Укрепва и кръвоносните съдове. В какаовите зърна има флавоноиди, които заздравяват стените на кръвоносните съдове. Американски кардиолози са стигнали до извод, че биологично активните вещества в черния шоколад пречат на образуването на тромби, а съдържащият се в него кофеин потиска апетита и активизира обмяната на веществата.

Това го прави безценен помощник в битката с наднорменото тегло.
Шоколадовият медал има обаче и друга страна. Същите биологично активни вещества могат да провокират пристъп на мигрена. Някои диетолози предупреждават, че шоколадът понякога предизвиква безсъние. Не се препоръчва и на по-нервните хора.
 
Правилата
Всичко, което написахме за ползата от шоколада, се отнася само за тъмните видове. Колкото е по-високо съдържанието на какао – 75 или даже 90%, толкова по-добре. Останалите съставки трябва също да бъдат натурални. Зарежете шоколадовите бонбони. От тях получаваме предимно мазнини и калории.

- Яжте шоколад след, а не преди и вместо храненето. Когато сме сити, по-трудно ще прекалим с количеството.

- Хапвайте шоколад през първата половина на деня. След това ще имате достатъчно време да изгорите получените калории.

- Ако се занимавате с фитнес и искате да свалите килограми, хапвайте парченце шоколад един час преди тренировката. Това ще ви помогне да се подготвите за натоварването.



Коментари