Публикация

Седефеният плач на мидите

Перленият наниз е символ на красота от древността до днес.


Легенди разказват за божествения произход на перлите. Древните гърци вярвали, че това са сълзите на богинята на любовта, а японците - на морската покровителка. През Средновековието смятали, че ангелите затварят в миди сълзите на сирачетата и невинните и ги превръщат в скъпоценности.

В Библията, Корана и Талмуда перлите се споменават като символ на красота и чистота. Май всички древни царици и прочути красавици се гиздели със скъпоценните нанизи.

Ловци на бисери се спускали до дъното да вадят тези съкровища. Цената им била баснословна, след като хиляди миди са претърсвани за перли.

Но човешката ръка се намесила и в мидените дела и днес естествените перли са рядкост. В специални плантации изкуствено се поставя в мидата основа, която се покрива с няколко пласта седеф. Перлите се добиват много по-бързо и по-евтино, а и с по-правилни размери и големина за жадуваните накити.

При съвсем изкуствените липсва мидата. Те се правят от твърд материал като пластмаса и стъкло, което се обвива със седефена емулсия.

Цветовете на перлата могат да бъдат най-различни – бели,  черни, зелени, сиви, розови, жълти,сини. Вкусовете варират, но мидените сълзи хилядолетия са мечтан накит, скъпо и дискретно бижу. Цената зависи от формата, големината и цвета. Колкото са по-големи и с правилна форма, толкова са по-ценни.

Коко Шанел възкресява перлата в началото на миналия век и тя триумфира по световните модни подиуми само на една платинена нишка  или като каскади от бисери. Днес всяка елегантна дама има перли.

Бисерните сълзи обаче пресъхват, дори е възможно да се превърнат в прах. Перлите са живи същества, които се разболяват, стареят и умират. Но имат по-дълъг от човешкия живат – около 150 години. Ако стоят дълго в кутията, страдат, че не се носят. Също и ако върху тях попадне парфюм, пудра или друга козметика.

Освен като накити, перлите са се използвали за медицински цели от дълбока древност. А и съвременната фармацевтична индустрия стрива на фин прах негодните за бижута перли за добиването на калций. Перлен прах се среща също и в пудрите и кремовете за лице.
Според астролозите бисерите са подходящи за зодиите Рак, Близнаци и Риби. Твърди се, че скъпоценните камъни поемат негативните енергии от този, който ги носи, и помагат за по-трезва преценка на действителността.

Казват също, че бисерът спира изневерите на кръшкачите, тъй като укрепва верността в любовта. Тъй че накитът от перли е подходящ подарък за всяка дама. Освен че ще я разкраси, ще изпълни сърцето й с много любов и вярност.

Коментари