Публикация

Време е да откажете цигарите

Информирайте приятелите и семейството си, че планирате да откажете цигарите. Новата година дойде и времето е подходящо за такава стъпка.


Помолете хората около вас да бъдат търпеливи и да ви подкрепят, за да се справите по-лесно със зависимостта. Изхвърлете тютюневите изделия и всичко, което ви напомнят за тях от дома, офиса и колата.

Проучете какви медикаменти и терапии има у нас
Никотиновите лепенки доставят в организма нужния никотин без да се
налага да пушите. Никотиновите дъвки са друг вид заменяща терапия, която позволява на тялото да получава никотин.

Този метод се използва при хора с "орална фиксация", т.е., когато пушенето на цигари се е превърнало по-скоро във физически навик. Никотиновият инхалатор впръсква никотин, но без вредния въглероден оксид, съдържащ се в цигарите. На пазара вече има и няколко вида хапчета, които могат да ви помогнат да откажете цигарите.

Първата седмица е най-трудна
Това е най-критичният период от вашата терапия. За хората, преодолели първата седмица, шансът да откажат трайно цигарите се увеличава значително.

Ето няколко съвета които ще ви помогнат да преминете през този труден за вас период:
- Тъй като вашият мозък и тялото са свикнали да усещат физическият акт от пушенето, добре е да имате някакви заместители на това действие. Когато усетите, че ви се пуши, използвайте неща, които могат да "излъжат" навика ви: клечки за зъби, семки, дъвки, моркови, близалки и др.

- Когато погледнете назад във времето, когато сте пушили, откривате редица дейности, които са пряко свързани с факта, че сте пушач. Анализирайте делниците си и разберете при кои дейности пушите най-много. Постарайте се да ги елиминирате напълно от вашия живот.

- Поради химичните промени които ще настъпят, когато престанете да пушите, е по-добре да спазвате някои препоръки за да улесните тялото си в това начинание. Пийте поне по 2 литра вода всеки ден. Заменете сутрешното кафе с мляко, натурален сок или чай.

- Спортувайте, независимо какво, ако никога не сте го правили сега е моментът.

- Поощрете се. Вие заслужавате награда за усилията си . Направете нещо специално за себе си - излезте на вечеря в ресторант, купете си нова дреха, отидете на кино, посетете концерт.

Как да останете непушачи
Това, че не сте пушили цяла седмица не значи че вече сте отказали цигарите. Затова трябва да продължите да изпълнявате препоръките дотук, за да преминете и през втората фаза. Ето ви още няколко съвета, които ще ви помогнат:

- Направете списък на причините, поради които искате да се отървете от вредния навик и го дръжте винаги до себе си. Така, когато ви се прииска да запалите цигара, просто го погледнете, за да се сетите защо искате да не пушите.

- Практикувайте дълбоки вдишвания. Когато пак ви се припуши, поемете си въздух, бавно пребройте до 10.

- Избягвайте стресовите ситуации (доколкото можете). Това ще повиши шансовете ви за успех.

- Не пушете!!! Не палете дори и една цигара. Това може да ви върне там, откъдето сте започнали.

Коментари