Публикация

Здраве с дъх на лимони

Древните египтяни са вярвали, че яденето на лимони или пиенето на техния кисел сок осигурява ефективна защита срещу различни видове отрови.


Няколко хилядолетия по-късно - в наши дни, учените потвърждават разкритията на известната със своите медицински знания култура.

Всъщност, отдавна хората са наясно със здравословните ползи от консумацията на лимони – техните антибактериални и имуностимулиращи свойства, както и ефективността им в борбата с излишните килограми.

В своята последна книга „The Lemon Juice Diet” Тереса Чун разкрива някои от не толкова известните факти за лековитата сила на лимоните. Предлагаме ви някои от тях:

- Лимоновата киселина, която се съдържа в плода, е изключително полезна в борбата с акнето. Витамин С, откриващ се в почти всички цитрусови плодове, пък е жизненоважен за сияйния и здравословен външен вид на кожата. Счита се, че лимоните убиват някои видове бактерии, които причиняват акне.

Една от тайните на прекрасната кожа е всяка сутрин да се пие по една чаша лимонов сок, разреден с вода. Друго нещо, което може да направите, е да нанесете с памучен тампон прясно изцеден сок върху засегнатите от акне участъци и да го оставите да престои за една нощ. На следващата сутрин изплакнете. Ако все пак кожното ви заболяване е в прекалено напреднала фаза или има отворени рани, първо се посъветвайте с дерматолог преди да започнете да използвате домашни лимонови лосиони. 

- Лимоните са верен приятел в битката с всекидневната нервност и умора. Лимоновите благоухания имат успокоителен ефект и по тази причина премахват изтощението, тревогата, напрежението. Освен това вдишването на лимонова есенция повишава концентрацията. В много офиси на Запад се използват освежители за въздух с аромат на лимон, тъй като според редица изследвания така се повишава продуктивността на служителите.

- Древните пътешественици възприемали лимоните като божи дар. Те ги използвали за предпазване от различни инфекции. Установили и че малко количество сок от плода утолява жаждата много по-ефикасно, отколкото литри питейна вода.

- Лимоните премахват неприятния дъх, който се получава след консумацията на определени подправки, алкохол, цигари. За да поддържате дъха си свеж, изплаквайте устата си няколко пъти на ден с разтворен в чаша топла вода сок от един изцеден лимон. Дъвченето на лимонова кора след всяко хранене също помага. 

- Жълтите плодове са истински витаминни бомби, съставени от лимонова киселина, калций, магнезий, витамин С, пектин. Тези вещества повишават имунитета на организма и елиминират вирусните заболявания преди да се разраснали.

Ако имате възпалено гърло, прибавете сока от един лимон и една чаена лъжица морска сол към чаша топла вода. С получената смес правете гаргара три пъти на ден за около минута. Консумацията на лимони също е чудесно средство за справяне с болното гърло.

Коментари