Публикация

Преди да пуснете водата в тоалетната... хвърлете един поглед

Малките деца с изключителна гордост показват какво са сътворили на гърнето, но възрастните рядко дори поглеждат в тоалетната чиния.


Видът и миризмата на изпражненията може да ви помогнат да избегнете редица сериозни здравословни проблеми като навреме забележите неестествена промяна.

За да разберете какво се случва в тялото ви, трябва да се обърнете внимание на изхвърленото от организма и да си отговорите на няколко въпроса.

Колко време продължава нормалното изхождане?
На здравите черва им трябват не повече от 60 секунди, за да се справят със задачата си. Екскрементите трябва да се отделят лесно, без напрежение или какъвто и да е дискомфорт. Консистенцията трябва да наподобява паста за зъби. Ако имате време да почетете вестник, докато седите на тоалетната чиния - вероятно имате проблем с отделителната си система – най-вероятно запек.

Каква е нормалната форма?
Нормалните изпражнения са дълги средно 10-15 см и имат формата на банан или торпедо.

Много тесните (с формата на молив) екскременти са знак за стесняване на вътрешността на дебелото черво или ректума Твърдите, кръглите или на отделни парчета изпражнения са признак за нарушена чернодробна функция, липса на физически упражнения, дехидратация или запек.

Неприятна миризма?
Газовете и неприятната миризма са признак на дисбаланс в чревната флора. Някои бактерии освобождават лошо миришещи газове и вторични продукти, които могат да предизвикат спазъм на дебелото черво и да се отделят неприятни миризми.

Можете да се разделите с засрамващия аромат, ако се погрижите за равновесието в чревната флора.

Какъв цвят имат нормалните изпражнения?
Според изследвания на клиниката Мейо, всички нюанси на кафявото, и дори зеленото, се считат за нормални цветове. Храната, която ядем, също може да повлияе на цвета на изпражненията. Цвекло, доматен сок, боровинки, зелени листни зеленчуци – всички те могат да променят цвета. Въпреки това, значителната промяна в цвета на изпражненията може да бъде предупредителен знак за здравословни проблеми.

Жълтият цвят показва, че храната преминава твърде бързо през храносмилателния тракт, като при диария. Ако изпражненията са мазни или зле миришещи, може да са индикатор за излишни мазнини, причинени от лошо усвояване на хранителните вещества.

Зеленият цвят означава, че храната не е правилно преработена от червата. В резултат на това, жлъчката не се разградила и изпражненията имат зелен цвят. Това може да означава също, че се консумират твърде много захари или твърде много плодове и зеленчуци, но не достатъчно зърнени храни или сол.

Сивият или пепеляв цвят показва непреработени мазнини или злоупотреба с лекарства, които съдържат алуминиев хидроксид. Може да показва и липса на жлъчка в изпражненията, което може да бъде причинено от неефективното функциониране на жлъчните пътища.

Черният цвят е признак за наличие на кръв в изпражненията и проблеми в горната част на стомашно-чревния тракт.

Яркочервените изпражненията сочат за вътрешно кървене. Подутите ректални вени също могат да бъдат източник на кървене.

Ако забележите някакъв проблем или нещо нехарактерност, консултирайте се със специалист.

Коментари