Публикация

Енциклопедия "Здраве": Бронхит

Бронхитът е остро възпаление на дихателните пътища – трахеята, малките и големите бронхи в белите дробове се възпаляват след инфекция или друга причина.


Симптомите на острия бронхит обикновено се появяват 3 - 4 дни след инфекция на горните дихателни пътища.

Те обикновено включват:
- Кашлица, която е основният симптом на острия бронхит. Тя може да бъде първоначално суха (не се отделя мукус) и след няколко дни да стартира отделянето на секрет. Той може да бъде прозрачен, жълт или зелен. Понякога има и малки жилки кръв.
- Леко повишена температура. Втрисането може да е признак на пневмония.
- Общо чувство на умора.
- Усещане за стягане, парене или тъпа болка в гърдите под гръдната кост, която обикновено се влошава при дълбоко вдишване или кашляне.
- Хрипове при дишане, особено по време на физическо натоварване.
- Дрезгав глас.

Бронхитът се среща по-често по време на грипния сезон, тъй като грипните вируси са сред основните причини за появата му. Има и бактерии, които също застрашават бронхите, както и вдишването на външни дразнители – изпарения, газове, цигарен дим.

Хората с нарушен имунитет, по-възрастните, пушачите и тези с белодробни заболявания са по-застрашени от бронхит. Ако той е причинен от вирус или бактерия, представлява риск и за околните, но ако е предизвикан от замърсители на околната среда, е безопасен за другите хора.

В повечето случаи бронхитът отшумява сам, но може да се развият и усложнения, които налагат лечение. Ако кашлицата се засили, температурата не се нормализира след 4-5 дни и общите показатели се влошат, тогава се налага консултация с лекар.

Лечението е различно в зависимост от причинителя на бронхита. Медикаментите, които подтискат кашлицата и освобождават секретите са подходящи. Антибиотиците рядко влизат в употреба – ако лекарят прецени, че има бактериална инфекция, която трябва да се овладее.

Превенция
- Спрете цигарите.
- Не се излагайте на вторичен цигарен дим.
- Избягвайте излагане на дразнители и местата със замърсен въздух.
- Стойте далеч от болните от грип или простуда.
- Мийте често ръцете си, за да предотвратите разпространението на инфекцията.

Коментари