Публикация

Куче или коте? Не, искам тарантула...

Ако преди години се двоумяхме дали да си вземам котка или куче, хамстер или рибки, то днес дилемата е много по-сериозна.


Нестандартните домашни любимци стават все по-търсени. Питоните, игуаните и другите подобни влечуги несъмнено са връх на ексцентризма, но и новите попълненията са доста обещаващи.

Най-екзотичните животни няма да ги намерите „изложени” в зоомагазините. Обикновено се работи по поръчка. Тъй като многообразието им е огромно, ще се спрем само на някои от по-търсените. Какво трябва да знаем, преди да заведем вкъщи някой странен представител на фауната, попитахме Елица Попова, продавач консултант в столичен зоомагазин.
Декоративното порче или фретка набира все по-голяма популярност у нас.

Първо имайте предвид, че то не излъчва онази специфична миризма, с която се защитават събратята му в дива среда, тъй като жлезата, която я отделя, се отстранява. Когато избирате между мъжко и женско бебе фретка, които в тази възраст са с еднакви размери, знайте, че това ще се промени.

Мъжкото става два пъти по-голямо от женското, така че да не се окажете неподготвени. Женската фретка трябва да се кастрира, преди да се разгони, в противен случай може се разболее от апластична анемия и да я загубите. Домашните порчета са изключително социални животни, затова и специалистите съветват да ги отглеждате по двойки. Като цяло фретката не е агресивно животно, но е възможно през размножителния период мъжкарят да стане особено раздразнителен към другите от неговия вид. Домът на порчето може да бъде едноетажна или двуетажна клетка.

Разбира се, може да го оставите и да щъка свободно из дома ви, но преди това трябва да му осигурите безопасна среда, тъй като то е изключително любопитно и вероятността да се провре някъде и да се заклещи е много голяма. Освен това порчетата са и изумителни крадци. Затова, ако не искате нещо да ви изчезне, просто не го оставяйте в полезрението му. Фретка може да намерите на различна цена (около стотина лева). Оборудването на „дома” й обаче ще ви коства повече. Затова пък изхранването и ветеринарните й нужди няма да утежнят особено бюджета ви.

Чинчилата е следващият интересен домашен компаньон. На външен вид прилича на катерица, но ушите и рунтавата й опашка са по-малки. С подобен домашен любимец няма да ви е скучно. Чинчилата е изключително игрива, любопитна и любвеобилна. Не хапе и не е агресивна, стига да не я раздразните. Цената й надскача стотачката. На черно може да я намерите и по-евтино, но вероятността да е болна от нещо е твърде голяма.

Ако искате да сте наистина нестандартни откъм домашен любимец, то тарантулата ще ви свърши чудесна работа. Да започнем с това - тарантулите са отровни, но при повечето видове (съществуват над 400) отровата не е достатъчно силна, за да нарани сериозно човек. Ухапването наподобява ужилване на пчела или оса и подобно на тях може да доведе до алергична реакция.

Храната на тарантулата са дребните насекоми. Скакалци, бръмбари, други паяци и дори дребни гущери. Любопитното е, че женските екземпляри не плетат мрежа, а парализират жертвата си с отрова.

Ако прохождате в отглеждането на подобен домашен любимец, всеки специалист ще ви посъветва да започнете с някой от земните видове. Те са по-спокойни, слабоотровни и по-бавни, с което вероятността да избягат от терариума или ръцете ви намалява. Подходящи видове за новобранци са Чилийска роза, Мексиканска червеноколенеста, Мексиканска огненокрака и Хондураска къдравокосместа.

Изключително сладък и нестандартен домашен любимец, все още не толкова популярен у нас, но станал хит на Острова, е домашното мини прасенце. То е черно-бяло на цвят и достига до 5 кг тегло. Изключително чист и лесен за отглеждане, прасчо обича да се гушка, да се разхожда и, разбира се, да похапва. Освен това лесно се поддава на дресура и може да изпълнява команди от типа на „Седни!”, „Легни!” и дори „Дай копитце!”. Зурличката е слабото му място и ако искате да го накажете за някоя беля, леко перване по нея ще е достатъчно.

Независимо от това колко екзотично е едно животно, то има нужда от грижи и любов. Затова, когато решите да се сдобиете с някакъв домашен любимец, първо се информирайте подробно за изискванията, свързани с неговото отглеждане. После преценете дали разполагате с необходимото свободно време за него и чак след това направете своя избор. Отчитането на тези фактори ви гарантира приятно съвместно съжителство.

Коментари