Публикация

Народна медицина: Кашлица

Някои хора предпочитат да се обърнат към народната медицина, когато се разболеят.


Предлагаме ви няколко „бабини” рецепти, с които да облекчите кашлицата си.

Алое вера
Смесват се равни части сок от алое вера и мед и приемайте по една супена лъжица или две. Облекчава кашлицата (и при пушачи).

Ябълкови оцет
- Поръсете с ябълков оцет калъфката си преди лягане.

- Поставете 1-2 чаени лъжички оцет в чаша вода и я дръжте до леглото си, за да я използвате, когато усетите дразнене в гърлото. Изпийте няколко глътки. Оцетът разтваря слузта и намалява възпалението.

- Смесете 1/2 чаша мед с 3-4 супени лъжици оцет. Приемайте по една супена лъжица преди лягане или по време на пристъп на кашлица, и през целия ден, ако е необходимо. Разбъркайте добре преди употреба.

Чесън
Смачкайте скилидка чесън и добавете мед. Покрийте съда и оставете да престои една нощ. Приемайте по една супена лъжица след събуждане, след това през целия ден, когато е необходимо.

Мед
Добавете една супена лъжица мед в чаша топла вода и изпийте, когато усетите дразнене. Това ще успокои гърлото.

Женско биле (корен)
Вземайте по 5 грама корен от женско биле на прах с мед три пъти на ден. Можете също така да си направите и отвара от 1/2 чаена лъжичка на една чаша вода. Приемайте по три чаши дневно. Женското биле има успокояващи и противовъзпалителни свойства, както и отхрачващо действие. Не използвайте, ако имате високо кръвно налягане!

Чай
-    Направете чай от кората на дива череша, хлъзгав бряст или червена детелина. Подсладете с мед. Консултирайте се с билкар, ако не сте наясно с приложението им!

Цинкът на таблетки също помага при простуда или грип.

Предупреждаваме ви, че самолечението е опасно и не трябва да пренебрегвате кашлицата, тъй като може да е симптом за нещо  по-сериозно от обикновена настинка!

Коментари