Публикация

Черният дроб най-много страда от дългите празници

Докато някои празнуват, други работят. Така стоят нещата и с организма ни – като започне от Коледа, та чак до Ивановден стомахът ликува с любимите вкусотии, а мозъкът се разтоварва от делничните грижи.


Черният дроб обаче буквално се задъхва от усилието да се справи с последствията от обилните трапези. В резултат – освен хубавите спомени след празненствата остава и цял букет болежки. Жертва на преяждането и препиването е на първо място черният дроб – статистиката във всяко спешно отделение сочи колко рязко именно в периоди на дълги празници нараства броят на сериозните кризи от холецистит и панкреатит.

Колкото и всеки път да се заричаме, малцина устояват да не опитат от многобройните ястия или да не пийнат повечко. Какво става после? Голямото количество тежка белтъчна и мазна храна пренатоварва черния дроб, който буквално се задръства. И този най-голям вътрешен орган в тялото ни (той тежи около 1,5 кг) в един момент не може да се справи с основната си задача - да го освобождава от вредните съединения (консерванти, оцветители, овкусители, много от които и канцерогенни).

Тогава настъпва и интоксикацията, отравянето на организма. Освен това, тъй като стомахът не успява да преработи в срок голямото количество храна, тя застоява, окислява се и започва да гние. Така в стомашно-чревния тракт вредните бактерии постепенно изземат територията на обичайно населяващите го полезни и необходими микроорганизми и се настаняват на тяхното място. Последвалата дисбактериоза води до отслабване на защитните сили на организма, тъй като тъкмо червата са основният орган на имунната система.

И така – отмина и Ивановден и е време да се реваншираме на нашата телесна лаборатория, да помогнем на черния дроб да се прочисти, да „дойде на себе си”. Ако ще направим разтоварващ ден, нека да е с кисело мляко или с краставици. По принцип хепатолозите препоръчват разтоварващ ден всяка седмица, което, разбира се, не означава пълен глад. А иначе най-добре е следпразнично за 15-20 дни да се откажем от пържена, мазна, лютива и силно подправена храна, от пушените и маринованите продукти.

И от алкохола, разбира се. За възстановяване на черния дроб експертите препоръчват да закусваме с различни зърнени каши. Ябълките доставят пектин, 2-3 дневно са достатъчни – сурови или печени. Цвеклото, червените и оранжевите зеленчуци (моркови, тиква, домати, чушки) са незаменими при диета за прочистване на черния дроб. Особено полезна е тиквата. Бананите са източник на калий, а черният дроб се нуждае от него твърде много, но да не забравяме – този вкусен плод е висококалоричен. От месните блюда се спрете на приготвени на пара или варени пилешки гърди, пуешко, телешко.

Ако ви се похапва сладко – непременно заменете тортите и бонбоните със сушени плодове – смокини, стафиди, фурми. По време на прочистването трябва да се обърне специално внимание на водата – нужни са поне 2 л дневно, за да се подпомогне изхвърлянето на отровите от организма. Малко хора си дават сметка колко важен помощник е и активното движение – защото, докато спортуваме, чернодробната тъкан консумира 2-3 пъти повече кислород.

При по-дълбокото дишане диафрагмата масажира черния дроб и активизира функцията му. И накрая, но не на последно място - на разположение в грижата за черния дроб са и съвременни природни продукти. Това са специални препарати, наречени хепатопротектори. „Хепасейв” например е комбиниран натурален продукт, съдържащ стандартизирани билкови екстракти с доказано благотворно въздействие върху черния дроб, защото стабилизира мембраните на чернодробните клетки и ги заздравява. Освен това има антиоксидантни свойства и стимулиращ ефект върху целия организъм.

Коментари