Публикация

Помощ! Детето боледува често

Нормално ли е децата да боледуват често и кога броят или характерът на заболяванията е тревожен знак?


Това е много често задаван въпрос от родителите.

Бебетата се раждат с недоразвита имунна система, поради което се поддават по-често на инфекции – обикновенно на всеки един-два месеца. Тяхната имунна система започва да се развива скоро след раждането и постепенно те започват да боледуват по-рядко, а когато навършат училищна възраст честотата на заболяванията им се изравнява с тази на възрастните хора.

Лекарите обръщат специално внимание на повтарящите се заболявания при децата, защото понякога обикновени вирусни заболявания прерастват в по-комплицирани и тежки бактериални инфекции, като пневмонията и кръвните инфекции.

Много често децата се разболяват в детските градини, тъй като си предават инфекциите, като контактуват и играят с едни и същи играчки.

Причина за дихателните инфекции при децата може да бъде и цигареният дим. Вече е доказана връзката между пасивното пушене и инфекциите и астмата при децата.

Честите инфекции понякога са причинени от структурни изменения в конструкцията на черепа, синусите или в ушите, които понякога са наследствени. При такива изменения инфекцията прониква по-лесно, тъй като отделянето на секретите в евстахиевите тръби и синусите се блокира и там се развиват бактерии, които предизвикват инфекции. При повечето деца тези проблеми изчезват с израстването. 

Алергиите и астмата също може да доведат до хроничен синузит. Алергията води до продължителна инфекция в носната кухина, тъй като запушва синусите и пътищата, по които изтичат секретите и така се създава благоприятна среда за развитие на бактериите.

Кашлицата, която съпровожда леките вирусни инфекции, може да е признак за алергия. Понякога, когато си мислим, че безобидната настинка на детето е преминала в бронхопневмония, може да се окаже, че то всъщност има астма.

Сериозните инфекции понякога са случайни, понякога – по-рядко - едно здраво дете може да прекара 2 – 3 такива инфекции без видима причина. В такъв случай обаче, трябва да се направят изследвания, за да се провери дали детето страда от имунна недостатъчност, която е главната причина за честите сериозни инфекциозни заболявания.

Как да предотвратим честите заболявания на децата?

1. Ако пушите, спрете. Докато се откажете напълно от цигарите пушете само извън дома и колата си.

2. Най-лошият сезон за настинките е зимата. Ако имате начин, не пращайте детето си на детска градина през зимата. С колкото по-малко деца контактува детето ви, толкова по-малко то ще бъде изложено на инфекции.

3. Ако в семейството ви има страдащи от алергии и астма, помолете лекаря си да изследва детето за тези заболявания.

Какви са последиците от повтарящите се инфекции при децата?
За повечето деца, които боледуват често, няма сериозни последици и те израстват като хора с нормално здраве. Това, което родителите трябва да направят, за да могат децата им да се борят с инфекциите, е да им осигурят достатъчно сън и здравословна храна.

Коментари