Публикация

Противогрипните препарати предпазват от вируса

Интервю с проф. д-р Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинската академия – София.


Проф. Плочев, отмина ли вече възможността да се предпазим от очаквания грип чрез ваксина?
Да, общо взето, може да се каже, че най-подходящото време за противогрипна ваксина е от края на октомври до края на декември. Но винаги трябва да се има предвид, че грипът може да настъпи и в нетипичен период, защото заболяването е зооноза – предава се чрез животните на хората. Голямата пандемия от т.нар. испански грип през 1918-1919 г. е била от май до юли.

Затова трябва да се следи актуалната информация от достоверни източници и ако стане ясно, че се очаква епидемия извън зимния сезон, тогава може да се направи препоръчителната ваксина и по друго време. Сезонността има своето значение, но не трябва да се абсолютизира. Много важен фактор за появата на грип са прелетните птици, които пренасят заразата. От ваксина има смисъл, ако до настъпването на епидемията има поне 20 дни, защото това е периодът, в който организмът изработва защита.

Защо все пак повечето епидемии са през зимата?
Защото ниските температури понижават локалния имунитет. Свиването на периферните кръвоносни съдове от студа намалява притока на кръв към кожата и лигавиците и имунните клетки по-трудно и в по-малко количество достигат до местата, където проникват вирусите. Но пак казвам, че сезонът не е водещ, водеща е заболеваемостта на нашия континент и особено в съседните държави. Когато там се появи епидемия, ние също трябва да я очакваме.

След като вече е късно за ваксини, каква профилактика може да се прави, когато у нас се появи грипът?
Има специфична профилактика, която е доказала ефективността си в клиничната практика. Става въпрос за профилактичния прием на антивирусни препарати. Ние имаме голям опит в това отношение с ремантадин, който за профилактика се приема по 1 таблетка дневно в продължение на 30 дни. Профилактиката започва от момента, в който се обяви епидемия.

Този препарат е създаден първоначално за военни цели и не е бил достъпен за масово приложение, но днес се използва не само в Европа, но и в Съединените щати. Плюсовете на ремантадина са в сигурния ефект, липсата на токсичност, достъпната цена, дългия срок на годност. Разбира се, за профилактика могат да се използват и други противовирусни препарати.

Какво друго може да направи човек, за да се предпази?
От лекарствата добро действие имат имуномодулаторите, които предпазват от бактериални инфекции. Освен това е добре да се приемат антиоксиданти – конкретно витамин С, най-добре на ампули, и геритамин (комбиниран препарат от витамин Е и витамин А). Геритаминът не може да се дава на деца преди пубертета. Предпазването от грипа трябва да е комплексно, защото вирусът има уникалното свойство бързо да се изменя, включително чрез разместване (ресортация) на собствените му 8 рибонуклеинови киселини.

Все едно да имате на един рафт 8 книги, които, ако се подредят по различен начин, се получава нова конфигурация, която е непозната за имунната система на организма. Отделно се получават и рекомбинации – обединяване на генетичния материал на два или повече различни вируси. Затова при рискови пациенти, дори и да са ваксинирани, не е противопоказано при епидемия да правят химиопрофилактика.

Освен приема на лекарства какво друго помага срещу грипа?
На първо място е ограничаването на контакти с хора, които имат видими белези на вирусна инфекция – кихат, кашлят и изглеждат болни. Трябва да се избягват и посещенията на многолюдни места. На второ място – постоянен прием на топли напитки, защото те увеличават кръвотока в горните дихателни пътища и съответно притока на имунни клетки.

Важно е адекватното облекло – при ниски температури да се носят шапки и шалове. По време на епидемия не трябва да се пазят хранителни диети. Храната трябва да е пълноценна. И не на последно място – в помещенията за сън не трябва да е нито много топло, нито много студено. Оптималната температура е около 20 градуса. Спазването на тези правила поддържа организма в добра форма.

Коментари