Публикация

Подробно за цистита

Признаците на цистита са чести позиви за уриниране, включително и нощем, парене, болка...


Защо жените страдат от цистит      (възпаление на пикочния мехур) по-често от мъжете?

Едно от разумните обяснения е анатомията на отделителната система при жената. Женската уретра се намира в близост до влагалището, което може да е среда за развитие на инфекции. Освен това женската уретра е по-широка и по-къса от мъжката и лесно става входна врата за инфекция на пикочния мехур.

Когато има хроничен цистит при жените, задължително трябва да се изключи полово-предавана инфекция. При по-възрастните жени лекарят трябва да мисли и за т.н. интерстициален цистит, който е автоимунен процес и не се лекува с антибиотици.

Другото заболяване, за което мислим при чести циститни оплаквания, е ракът на пикочния мехур, който може дълго време да се маскира като цистит. Затова и пациентите, и лекарите трябва да подхождат много отговорно при оплаквания от страна на отделителната система.

Каква е ситуацията при мъжете по отношение на циститите?
Мъжете също са предразположени, особено по-младите, защото често и при тях инфекцията се предава по полов път. Тогава се засяга не само пикочният мехур, но и простатната жлеза. Правилото е при млади хора с възпаления на долните пикочни пътища да се изследват и двамата партньори.

Какви са оплакванията при цистит?
Най-често хората идват при лекаря с оплакване от чести позиви за уриниране, включително и нощем, парене, болка над пикочния мехур, понякога кръв в урината. В някои случаи има и общи оплаквания – втрисания, умерено повишена температура, отпадналост.

Възможно ли е простудата да предизвика цистит?
Самата простуда – не, но тя може да провокира един вече започнал процес. Особено при хронични цистити, когато всяко допълнително отслабване на съпротивителните сили има значение за обостряне на заболяването.

Какви изследвания са необходими за диагностиката на цистита?
Най-важно е да се установи точният причинител на инфекцията, която е засегнала пикочния мехур. Това става с урокултура – посявка от урина в специална хранителна среда, върху която се развиват съответните микроорганизми.

При това изследване се тества и кой медикамент е подходящ за лечението на конкретното заболяване. Освен микробиологичното изследване на урината, а при мъжете и на семенната течност, се прави ехографски преглед на отделителната система, за да се установи има ли аномалии, камъни и други изменения. Много е важно да не се допуска самолечение.

Как можем да се предпазим от цистит?
Спазване на добра интимна хигиена, избягване на случайни полови контакти. В студените сезони е важно краката да се поддържат топли и сухи, вече споменахме каква е ролята на преохлаждането за възникването на инфекции.

Коментари