Публикация

За свеж дъх

Две са основните причини за лош дъх: недобра хигиена на устната кухина и нарушения в дейността на стомашно-чревния тракт.


И в единия, и в другия случай виновни за неприятния дъх са бактериите. Стоматологът най-вероятно ще ви посъветва да направите две неща. Първо, да се консултирате с гастроентеролог дали правилно се храните, дали дневното ви меню е добре балансирано и включва необходимото количество белтъчини и въглехидрати, а така също различни киселини и витамини, съдържащи се в зеленчуците и плодовете.

Второ, след всяко хранене да използвате четката за зъби, а в най-добрия случай и конци за почистване.

Но съществува и още един начин да освежите дъха си, много по-ефективен от различните дъвки и дражета. Някои храни са в състояние не само да ви отърват от неприятното усещане, но и да предотвратят появата му отново.

Магданоз
Това тревисто растение най-добре от всички останали листни подправки неутрализира неприятния дъх. Добра работа ще ви свършат кориандър, мента, евкалипт, розмарин или кардамон. Някои от тях се намират в свеж вид на пазара. За най-добър ефект се препоръчва да ги дъвчете колкото се може по-дълго или да си направите чай от тях. Изброените тревисти растения не само премахват лошия дъх, но оказват и благоприятен ефект върху храносмилането.

Айран
Според най-новите изследвания пиенето на айран всеки ден понижава нивото на серния диоксид в устата. Точно това вещество е основната причина за появата на неприятен мирис. Редовното пиене на айран предотвратява образуването на вредни бактерии, които могат да предизвикат заболявания на венците и разрушаване на зъбния емайл. Разбира се, когато си правите айран, подбирайте кисело мляко само с натурални компоненти и не прибавяйте захар.

Зеленчуци и плодове, богати на пектин
Към тази категория спадат ябълките, морковите и целината. Те способстват за обилното отделяне на слюнка, която навлажнява устната кухина и по този начин отстранява остатъците от храна в устата и между зъбите. Много често именно тези късчета са причина за появата на лош дъх.

Храни с Високо съдържание на витамин С
Ягодите, малините, къпините, боровинките, цитрусовите плодове, дините съдържат този витамин в голямо количество и формират в устната кухина неблагоприятна за развитието на бактериите среда. Редовният прием на витамин С (във вид на свежи плодове и зеленчуци) е важен и за здравето на венците.

Коментари