Публикация

Арганова терапия за кожата и косата

Напоследък все повече салони за красота заговориха са арганова терапия. Заляха ни отвсякъде оферти, промотиращи новата услуга.


И макар полезното действие на аргановото масло върху кожата и косата отдавна да не е тайна за козметичните гиганти, то определено сега е бумът му у нас. За да разберем повече за разкрасителната процедура и за това в какво се крие нейната тайна, потърсихме информация директно от „кухнята”.

„Аргановата терапия се състои от няколко стъпки. Започва се с равномерното разнасяне на арганово масло по цялата дължина на косъма. Избягват се корените и се набляга на краищата. След това се затопля под климазон за по-добро проникване. Косата се измива с арганов шампоан и се нанася маска със същата съставка. За финал при оформянето на прическата може отново да се нанесе в минимални количества от маслото”, осведоми ни Петя Ангелова - стилистка в един от столичните салони за красота.

Богатото съдържание на витамин Е в състава на аргановото масло засилва растежа на косата. Дълбоковъзстановяващият му ефект я прави мека и блестяща. „Аргановото масло прониква във вътрешността на косъма и възстановява увредените фоликули. Резултатът е по-малко цъфтящи краища и накъсване. Придава блясък на изтощената коса, като затваря влагата вътре в косъма”, продължава събеседничката ни.

За разлика от другите масла текстурата на аргановото не е мазна, а лека и лесна за нанасяне. Няколко капки са достатъчни, за да укротят немирните къдрици и да ви позволят лесно да оформите перфектна прическа. Аргановото масло предпазва от агресивното въздействие на околната среда, което прави терапията изключително подходяща точно сега за през зимния сезон. Друго преимущество е и защитата му от UW лъчите.

Трайността на терапията е до 3-4 измивания. Въпреки това една процедура месечно е достатъчна. „Ако косата е силно изтощена, добре е да се повтори в рамките на месеца”, съветва специалистката. Подходяща е за всеки тип коса, тъй като я подхранва, без да я омазнява. Още един от многобройните плюсове на мароканското течно злато е неговата термозащита при използването на маша, преса или сешоар.

Всеки един от продуктите, включени в терапията, може да бъде закупен и да се използва в домашни условия. Тогава вече сами можете да определите честотата на употребата им, без да се притеснявате, че ще прекалите. Арганът няма странични или неблагоприятни ефекти. Серията включва арганово масло, шампоан и маска без парабени и сулфати. Цената на продуктите, съдържащи арган, е по-висока от тази на другите козметични средства. Самото масло е скъпо, тъй като за получаването на 1 литър е необходимо да се преработят 80 кг арганови ядки. Затова пък при закупуването на целия комплект ви е гарантирана търговска отстъпка.

Освен за косата аргановото масло е изключително полезно и за кожата. Широко използвано е в козметичната индустрия заради наличието на мастни киселини, като една от най-важните е линоленовата. Овлажнява кожата, предпазва я от вредните външни въздействия, забавя процесите на стареене и е мощен антиоксидант. Антиейдж ефектът на „течното злато” (както го наричат) се дължи на сапонините в неговия състав, а стеролините предотвратяват възпаления и екземи. Благотворно е и влиянието му при акне и раздразнена кожа. Дори може да го срещнете и в състава на слънцезащитните продукти, тъй като спомага да придобиването на бронзов загар. Укрепва и предотвратява нацепването на ноктите.

Мултифункционалността на аргановото масло го прави желана добавка към домашния арсенал от разкрасителни продукти на всяка грижеща се за себе си дама. Като добавим към това и впечатляващия краен резултат, за никого не остава загадка защо плодовете на мароканското дърво с все по-голяма скорост набират популярност.

Аргановото масло се добива от плодовете на бодливото дърво арган (Аrgania spinoza), което расте единствено в югозападната част на Мароко в Souss Plain. Там има 21 милиона дървета, които са разположени на площ от 800 000 хектара. Известно е сред берберските племена като Дървото на живота, а през 1999 година е записано в International Biosphere Reserve на ЮНЕСКО като рядък и застрашен от изчезване вид. Дървото може да достигне височина между 8 и 10 метра. Някои екземпляри живеят над 200 години.

Дървото може да произведе до 8 кг плод за година, като цялата плантация от дървета арган в Мароко дават около 128 000 тона годишно. Плодът е овален и дребен, размерът и формата му са с големината на маслина. Ядките на аргана се добиват подобно на лешници и след като са почистени от черупките, се смилат бавно в специални каменни мелници. Процесът е бавен и трудоемък. Все още по търговските улички на стария град Фез (Fez) в Мароко може да се видят малки мелници за арганово масло, където се демонстрира древната технология за извличане на маслото. По оценка на специалистите берберите събират около 350 хил. тона семена от аргания годишно и получават от тях 12 млн. литра арганово масло. 

Славата на аргановото масло се дължи не само на особения му състав, но и на превъзходния му вкус, който се описва от много пътешественици и кулинарни специалисти. От векове то се използва от тях като ценен хранителен продукт и като съставка в много традиционни лекарства. И подобно на много други ценни подправки, дошли през Мароко и стъпили в Европа през Испания, прекрачвайки Гибралтарския проток, аргановото масло започва да се използва първо в гурме кухнята и по-късно от козметичните компании, които откриват неговия изявен подмладяващ ефект.

Високата му цена се дължи не само на ограниченото му производство, но и на невъзможността бързо да се отгледат нови арганови дървета, тъй като те растат изключително бавно и са нужни години, за да започнат да дават плод.

 

Коментари