Публикация

Факти за холестерола

Холестеролът има лоша репутация заради вредната си половина (LDL).


Вярно е, че високите нива на лошия холестерол са вредни за здравето на сърцето, но има и други важни факти за холестерола.

Ето някои от тях:

Някои симптоми на високия холестерол са видими с невъоръжено око

Хората обикновено разбират, че имат проблеми с холестерола след преглед при лекар, но има белези, които показват наличието на повишени стойности. Избиването на червеникави подутини по тялото, известни като ксантоми, разкрива проблеми с обмяната на веществата и натрупване на лош холестерол.

Спортът може да се увеличи добрия холестерол

Ежедневните упражнения са много полезни за здравословния начин на живот, особено ако искате да контролирате холестерола. Редовните упражнения може да помогнат за намаляване на лошия холестерол и увеличаване плътността на добрия холестерол.

Холестеролът се повишава след менопаузата

Преди менопаузата естрогенът спомага за поддържане на нивата на холестерола в разумни граници. След последния менструален цикъл обаче нивото на естрогена спада, което води до рязко покачване на холестерола. Тъй като нивото на холестерола се повишава, се увеличава и рискът от сърдечни проблеми.

Ниският холестерол може да бъде и вреден

Всички знаем, че високото ниво на холестерола е вредно за здравето, но и много ниският холестерол също е свързан със здравословни проблеми. Важно е да има стабилно ниво на холестерола, защото ако нивото на холестерола падне под 160 мг / дл, то може да увеличи опасността от някои видове рак, депресия и преждевременно раждане.

Децата също могат да имат висок холестерол

Поради затлъстяване или фамилна анамнеза за сърдечно-съдови заболявания, децата и подрастващите също може да имат висок холестерол. Поради това е важно да се провеждат профилактични прегледи, за да може навреме да се контролират стойностите чрез диета, спорт или медикаменти.

Коментари