Публикация

Да се пречистим отвътре - детокс

Чувствате се като прегазени с валяк, нямате сили за нищо и настроението ви прави равнис с ниските температури?


Токсините се смятат за маловажни, понеже не се виждат с просто око. Редовното им натрупване обаче в дългосрочен план води до изхабяване и преждевременно остаряване на човешкото тяло и куп дегенеративни заболявания в по-напреднала възраст. Някои от споменатите вредители си произвеждаме сами (като въглеродния диоксид), други приемаме чрез дишането, пиенето и храненето.

Отровите ни бомбардират на всяка крачка:

замърсяването на въздуха, цигареният дим, домашните почистващи препарати, химическите съставки на козметиката, живакът и оловото от околната среда. Мощен коктейл от пестициди и изкуствени добавки поглъщаме с напитките и храните, особено ако предпочитаме промишлено преработените в пъстри опаковки.

Да прибавим към тях и алкохола, кофеина и лекарствата, които си самоназначаваме с повод и без повод, съчетани със заседналия начин на живот, и картината на изтощеното, молещо пощада тяло става завършена.



Да се изметем отвътре или - как да се детоксикираме
Мислим сутрин по един час какво да облечем и как да се гримираме, а вълнуваме ли се какво ядем? Всичко опира до нашата воля и режима на живот, който си създаваме и спазваме или не. Добре, че днешните диетолози не препоръчват тормозене с глад, броене на калории и качване на кантара всеки ден. Те все повече наблягат на приемане на сурови храни и натурални сокове, които са домашни и максимално чисти като произход и състав. Прясната и свежа продукция на практика е свободна от изкуствени съставки като оцветители, ароматизатори и стабилизатори. Можем да си я осигурим от баба на село, някои сергии на пазара, крайградска ферма, а защо не и от личната градинка?

Когато сме стриктни и не преяждаме, не препиваме и внимаваме какво слагаме в устата си, ние може и да не прибягваме до прочистване, но аз поне не познавам такъв аскет. Самият процес на освобождаване от отровите е естествен и се осъществява непрестанно благодарение на черния и белите дробове, бъбреците, кожата, отделителната и лимфната система. Проблемът със здравето ни настъпва, когато не сме щадили органите си и редовно се тъпчем с повече отрови, отколкото можем да изхвърлим ефективно, набавени от енергийните напитки, алкохола, сатурираните и хидрогенизирани мазнини в промишлените храни и полуфабрикатите.

Детоксикацията не е диета, а е метод, при който чрез приемане на жива, натурална храна и сокове се елиминират отровите и се възвръщат енергията и желанието за живот и действие. Тя може да продължи от 1 до 14 и повече дни. Това не е еднократен акт, а навик, който си създаваме като всеки друг, затова много хора избират щадящия модел на хранене и този начин на живот за постоянен.

Ползата е, че постепенно свикваме да контролираме апетита, да ядем само толкова, колкото наистина е нужно за тялото ни, и да поглъщаме само хранителни вещества, които са полезни. Редовното практикуване на „метене отвътре” води до нов, по-свеж вид, много по-добро настроение и самочувствие и повече енергия за преодоляване на стреса. Последствието е също по-правилно усвояване на хранителните вещества и подобряването на метаболитните процеси като цяло.


Коментари