Публикация

Ски ваканция

Отминаха поредните коледни и новогодишни празници. Съпътстващата ги еуфория и приповдигнато настроение полека-лека отминават.


Макар че през януари поводите за наздравици никак не са малко, градусът на настроението определено тръгва надолу. Изморени, разорени и с някое и друго килце отгоре влязохме в новата година, но вместо да се оставим на скуката и сивотата да ни завладеят и да ни смачкат съвсем фасона, да стегнем раниците и да се насладим на една от екстрите на зимата – снега. Но не онзи градския, неприятен и кишав, а белия, пухкав и чист горе по билата на планините. Именно там може да го видите в цялата му прелест и да се оставите на ледените му ласки. Време е за ски ваканция! Практикуването на някой от зимните спортове ще ви отърве не само от лошото настроение, но и от натрупаните килограми вследствие на въртенето около богатата празнична трапеза.

Изтънелият след празниците портфейл не бива да ви отказва. Поразровете се из сайтовете за колективно пазаруване. Може да попаднете на доста изгодни оферти, от които да се възползвате. Друг вариант е да се насочите към не толкова популярен курорт с далеч по-достъпни цени. Витоша пък е перфектната опция за живеещите в столицата. А всеки уикенд би могъл да се превърне в мини ски ваканция.

Независимо дали сте фен на ските или на сноуборда, не забравяйте, че не сте сами на пистата. За да се избегнат неприятните инциденти, е необходимо да се спазват няколко простички правила. Това ще елиминира риска да развалите своята или нечия друга ваканция.

Ето и някои от тях.

- Всеки трябва да кара според възможностите си, терена и да не „надскача ръста си”. Да се съобразява с останалите на пистата, без да ги застрашава. Понякога това да си повярваш твърде много би могло да ти изиграе лоша шега, и то не само на теб.

- Каращият отпред е винаги с предимство и този зад него трябва да се съобразява с това и да го пази.

- Изпреварванията са винаги на широки участъци и със скорост, която позволява избягване на евентуален сблъсък.

- Не бива да се спира по средата на пистата, както и на тесни места или такива без видимост.

- Когато искате да се включите в спускането, преди да излезете на пистата, не забравяйте да се огледате и при наличието на спускащ се да му осигурите предимство.

- Аварийното качване и слизане се извършват само встрани на пистата. Поради тази причина не се препоръчва и карането в тези участъци.

- При инцидент всеки трябва да помогне с каквото може и да обезопаси мястото. Информирането на Планинската спасителна служба също е задължително.  

- Докато у нас каската и протекторът са препоръчителни при екстремно каране, то в някои държави каската е задължителна за лица до 14-годишна възраст.

- Ако отдавна не сте слагали ските, първо загрейте. Рязкото натоварване може да ви причини сериозни болки в ставите и мускулите, а и опасността от падане е по-висока.
Всяка ски зона си има своите изисквания, с които е добре да се запознаете, преди да се втурнете към пистите. Правилата са ясни и прости. Неспазването им може да доведе не само до неприятни емоции, но в чуждите страни и до солидни глоби. Карането е за удоволствие и не бива да застрашава вашия или чуждия живот.

В края на късия зимен ден пък се отдайте на приятна отмора в компанията на приятели. Няма нищо по-разпускащо от топла напитка пред разпалената камина на планинската хижа. Завръщайки се от ски ваканцията, ще се почувствате истински заредени. Това ще ви накара да погледнете на зимата под друг ъгъл, а защо не и да я заобичате.

Коментари