Публикация

Високоинтензивен ултразвук отстранява фиброаденоми

Ултразвуковата технология EchoPulse за неинвазивно лечение на фиброаденоми на гърдата получи одобрение за CE маркировка. В София започна лечение и на възли на щитовидната жлеза.


Theraclion – компания, специализирана в модерните медицински технологии, насочени към ехотерапия, която използва високоинтензивен фокусиран ултразвук  (HIFU), получи одобрение за CE маркировка за неинвазивното лечение на фиброаденоми на гърдата – първа в тази индикация. Това лечение ще бъде от полза за хиляди жени.

„CE маркировката разширява използването на нашата технология в такава важна сфера като фиброаденома на гърдата. Сега технологията ни може да бъде предложена на всички жени, които страдат от този проблем в Европа. Те могат да се възползват от неинвазивно амбулаторно лечение без пълна упойка, което слага край на тревогата и страха от този вид тумор. Неинвазивната терапия с фокусиран ултразвук, базирана на ултразвуково изображение в реално време, съответства на идеята за разработване на по-малко инвазивни лечения и намаляване на разходите за здравеопазване. Това одобрение за европейския пазар ще ни позволи да се развиваме, като създаваме центрове за неинвазивно лечение на базата на нашето решение чрез ехотерапия във водещи болници и клиники. В близко бъдеще ще бъдат лекувани неинвазивно и други тумори освен фиброаденомите на гърдата“, заяви Жан-Ив Бюрел – главен изпълнителен директор на Theraclion.

Освен за лечение на фиброаденоми на гърдата, EchoPulse вече се прилага и при доброкачествени възли на щитовидната жлеза. В Университетската болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“ – София започна програма за лечение с EchoPulse и проследяване на 10 пациенти. Лечението се извършва от доц. Русанка Ковачева. Целта на този неинвазивен метод на лечение е да се избегне хирургичната интервенция под обща упойка с последващо възстановяване, както и да няма белези. Резултатите от тази програма се очаква да потвърдят ефективността на използването на ехотерапията при доброкачествени възли на щитовидната жлеза. Пациентите, които се интересуват от лечението, могат да се свържат с болницата за повече информация.

Ехотерапията е нов, неинвазивен терапевтичен подход, при който се използва високоинтензивен фокусиран ултразвук (10 000 пъти по-висок интензитет в сравнение с диагностичния ултразвук) за насочена локализирана аблация без нарушаване целостта на кожата. Ултразвукът се фокусира върху малка повърхност, където повишаването на температурата води до некроза на тъканта. Прецизността на това лечение помага да се избегне увреждането на здрави тъкани около тумора. Ехотерапията е техника, която позволява на лекарите едновременно да визуализират и лекуват тумор като фиброаденома без разрязване или белег.

Фиброаденомът е най-разпространеният доброкачествен тумор на гърдата – 10% от жените рискуват да го развият в някакъв етап от живота си. Той е причината за  повече от половината от гръдните биопсии. Това заболяване засяга жени на всички възрасти, но е доста по-често срещано при жени под 30 години. Данните показват, че всяка година във Франция се диагностицират по 50 000 случая на фиброаденом, в Европа – по 320 000, а в САЩ – по 640 000.

„Имах възможността да приложа технологията на EchoPulse за първи път при 20 жени с 26 фиброаденома в рамките на една година и четири месеца. Някои от пациентките завършиха едногодишния период на наблюдение, като намалението на лекуваните фиброаденоми достигна средно 70 % на 9-ия и 12-ия месец. Лечението се понася много добре, без съществени странични ефекти и пациентките са много доволни от получените резултати. Аз като лекар и специалист смятам, че този метод на лечение е една голяма крачка в бъдещето и реална алтернатива на оперативната интервенция при определени индикации”, заключи доц. Русанка Ковачева от Университетската Болница по Ендокринология „Акад. Иван Пенчев” в София.

„Използвах EchoPulse, за да лекувам 11 пациентки в рамките на клинично проучване в Американската болница в Париж от януари до октомври 2012. Резултатите от тази техника са окуражителни – 60-процентно свиване на размера на фиброаденома средно за период от 6 месеца. EchoPulse може да се окаже интересна алтернатива на класическата хирургия“, допълва д-р Марк Абесера от отделението за образна диагностика на Американската болница в Париж.

„Интересно бе да участваме в проучването на ефекта на ехотерапията върху фиброаденоми на гърдата във Франция. Надяваме се да участваме и в проучване на множество болници, което ще оцени ефектите от този вид лечение при рак на гърдата“, каза д-р Едуар Понселе от отделението за образна диагностика на болничен център Centre Hospitalier de Valenciennes.

Клинично проучване при 40 пациентки показа ефективността на ехотерапията и отличната поносимост към нея при този вид заболяване. Към днешна дата са лекувани 48 случая на фиброаденом в три френски болници (Lille Jeanne de Flandres Hospital, Valenciennes Hospital, и Американската болница в Париж) и една в България (Университетската Болница по Ендокринология в София). Постигнато е значително намаляване на обема и изчезване на симптомите.

EchoPulse е медицинско устройство, разработено от Theraclion, прилагащо високоинтензивен фокусиран ултразвук (High Intensity Focused Ultrasounds). EchoPulse използва ехографски изображения за насочване и високоинтензивен фокусиран ултразвук за аблация на тъканите, като по този начин спестява на пациентите хирургично лечение.
EchoPulse е уникално устройство, което съчетава в едно системи за изобразяване и лечение, запазвайки своята компактност и мобилност.

Освен ергономичния си външен вид, то предлага отлично качество на образа, прецизност на вълните до милиметър и вградена охлаждаща система за безопасността на пациента. Предимствата, които предлага EchoPulse са полезни не само за пациентите (неинвазивно, амбулаторно лечение без белези, в състояние на седация), но и за лекарите (бързина, ефективност и безвредност) и болничните заведения (ефективност, по-ниски разходи за хоспитализация, едно устройство за няколко заболявания). В момента се обмисля възможност за възстановяване на разходите за процедурите.




Коментари