Публикация

Лицевата парализа може да бъде излекувана

Един от типичните за зимата здравословни проблеми, който може да се яви и при напълно здрави хора, е невралгията на лицевия нерв.


Често тя започва след силно охлаждане на главата, например при практикуване на зимни спортове без добра екипировка или пътуване в превозно средство с отворен прозорец. Добре е всеки да познава това заболяване, за да потърси навременна и квалифицирана медицинска помощ. Затова се обърнахме към доц. д-р Борислав Герасимов, републикански консултант по спешна неврология:

Лицевата парализа, която е вследствие от неврит на лицевия нерв, е уникално по своята причинно-следствена връзка заболяване. При него от една банална вирусна инфекция (най-често след простуда) нервът се подува в тясното пространство на костния канал, през който преминава, и от притискането престава да провежда двигателните импулси към лицевите мускули. Те се парализират и престават да функционират правилно. В резултат устата на болния се изкривява към здравата страна, окото от болната страна не може да се затвори.

Понякога се нарушава вкусът и се появява кънтене в ухото, сълзене или сухота в окото от засегнатата страна. Невритът на лицевия нерв от предимно козметичен дефект при неумело лечение може да остави неприятни последици и криво лице за цял живот!

Съвременната неврология лекува изключително успешно идиопатичната лицева парализа, която най-често се появява след “простуден” момент.

Лечението включва ефикасни противооточни, специфични противовъзпалителни и възстановяващи провеждането на нерва лекарства, включително целенасочена индивидуална физиотерапия, лечебна физкултура и масаж от умели и компетентни специалисти.

При неусложнени банални неврити на лицевия нерв успешното лечение завършва за две, максимум до три седмици от началото на заболяването.

Почти винаги се налага прецизно изследване на болния за други вероятни причини за възникването на парализата на лицевата мускулатура като тумори, травми, диабет, херпес и други вирусни възпаления, особено при деца!

Ние вече използваме изключително успешен съвременен американски алгоритъм за излекуване на неврита на лицевия нерв в острия период и вече нямаме неизлекуван успешно пациент, който навреме се е обърнал за компетентна помощ. Лечението на заболяването е включено в клинична пътека и е абсолютно безплатно за болния.

При ненавременно лечение и при неправилен избор на най-добрия, съвременен и ефективен за конкретния болен алгоритъм могат да настъпят трудно поправими козметични дефекти на лицето, които да вгорчат живота на болните.

Препоръчвам на всички пациенти, които не са удовлетворени от лечението до втората седмица, както и до третия месец от неуспешно лечение, да ни потърсят, за да им помогнем, ако не са настъпили невъзвратими усложнения и контрактури от неправилно лечение.
Усложнения след лечението (сълзене в окото при хранене - т.нар. крокодилски сълзи и подръпване на други или съседни мускули на лицето при опит за затваряне на очите и при показване на зъбите - т.нар. патологични синкинезии) най-често се получават от неправилно прилагане на електропроцедури в областта на лицето, вследствие на което се получава неправилно прорастване и отклоняване на нервните импулси в грешна посока към други съседни структури. Не правете електропроцедури в областта на лицето!

Част от усложненията при затегнато протичане могат да се коригират с правилно лечение сравнително успешно до три, максимум до шест месеца след началото на заболяването, но ако се обърнете към специалист след шестия месец, резултатите ще са повече от незадоволителни. Никъде в света не се прилага лечение с манитол повече от три дни, но това за съжаление е една невинаги успешна практика у нас.

----------------------------------------------------------------------------------
За контакти:
доц. Борислав Герасимов
GSM: 0888-56-56-88; сл.тел.: 0895-555-452
Приема и безплатно с талони № 3 на НЗОК от личните лекари
е-mail: gerassimov_bor@yahoo.com


Коментари