Публикация

Дишайте по-дълбоко

Какво да направим, за да бъдем бодри и работоспособни?


Обикновената дихателна гимнастика осигурява едновременно по-голям приток на кислород /необходим за преработката на храната в енергия/ и на кръв, които достигат по-бързо до тъканите и зареждат организма с енергия.

Не отнема много време: Подишайте 20 секунди по-бързо и максимално дълбоко, след което направете 5-7 бавни дълбоки вдишвания. Изпълнявайте упражнението 3 пъти – сутрин, обед и в края на работния ден.
 
И не забравяйте, че е важно не само как дишате, а и какво вдишвате. Прекарвайте по-малко време в помещения, където се пуши.

Привържениците на ароматерапията твърдят, че някои аромати карат рецепторите на обонянието да изпращат в мозъка сигнали за бодрост и концентрация.

Такъв аромат имат канелата, хвойната, лимонът, розмаринът, лавандулата, ментата, карамфилът, бергамонът.

Лимонът и ментата могат да се слагат в чая, канелата - в  какаото и десертите, розмаринът и карамфилът - в салатите и ястията или както хвойната и лавандулата да се вдишват като есенции и етерични масла.

По-внимателно с ароматизираните лампи, свещи и прахове. Някои хора получават от силните аромати главоболие и дори пристъпи на мигрена.

Коментари