Публикация

Как да не затлачим „пречиствателната система” на организма?

Въпроси и отговори за здравето на бъбреците...


Колко точно вода трябва да се пие на денонощие и какво отношение има по-голямото количество към функцията на бъбреците?
Като се вземе предвид, че при един възрастен човек водата е около 60-70% от телесното му тегло, а за едно дете може да достигне над 70%, е ясно колко голяма е важността й за организма. Поначало количеството вода, необходимо за правилното функциониране на всички жизненоважни органи, е около 1,5-2 литра на ден. Особено през летните месеци, когато разходът на вода е много по-голям – заради ускореното дишане, честото изпотяване и др. Но трябва да се подчертае, че става дума за приемането на истинска вода. Не говорим за прясно изцедени и консервирани плодови сокове, газирани напитки, сладки безалкохолни питиета, още по-малко за синтетичните плодови сокове. Става въпрос за натурална вода от чешмата, минерална или трапезна вода.

Каква вода трябва да се пие – от чешмата, минерална или трапезна?
Минералната вода от Горна баня, Хисар и софийската минерална вода имат добра киселинност и могат да се пият постоянно. Но по принцип за минералните води важи правилото, че когато се пие един месец, приемът трябва да се прекъсне за няколко дни, за да се балансира минерализацията в организма. По време на паузата се пие обикновена трапезна, изворна или чешмяна вода, и после пак може да се мине на минерална. Добре е и да се редуват различните марки минерална вода. Бутилираните трапезни или изворни води могат да се пият постоянно. За предпочитане са тези видове, които са минали през санитарен контрол.

Има ли опасност от претоварване на бъбреците, ако се пие повече от 2 л вода на денонощие?
Бъбреците са контролният орган, отговорен за изхвърлянето на течностите от организма. Но претоварването не е само на бъбреците. Претоварва се и сърдечно-съдовата система. До водна интоксикация едва ли ще се стигне, но както обезводняването, така и прекомерното пиене на вода не е полезно.

Плодовете и зеленчуците със син цвят са опасни за бъбреците – като например сините домати, сините сливи?
Може да се каже, че тези плодове и зеленчуци наистина влияят отрицателно върху функцията на бъбреците. Това старо твърдение категорично не е отхвърлено. Но приемането на умерени количества не е вредно. Всяка храна в добри дозировки е полезна. Както е и при лекарствата, когато се приемат в указаните дозировки, лекуват. Когато се приемат в по-големи количества, вредят.

Златни правила за профилактика на бъбреците
Бъбреците са чувствителни на липсата или на прекомерния прием на течности, както и на охлаждане. Затова трябва да се пият достатъчно течности, и както казват уролозите: „за здрави бъбреци - топло на краката, топло на кръста”. Това са златните критерии за профилактика на бъбреците от заболявания, които могат да бъдат причинени от околната среда.

Какви са симптомите, които показват, че бъбреците страдат и трябва да се потърси уролог?
Всяко смущение в отделянето на урината, честото и болезнено уриниране трябва да накарат човек да се обърне към специалист.

Коментари