Публикация

Сезонният грип създава повече проблеми

Интервю с известния микробиолог акад. Ангел Гълъбов.


Съвпадат ли грипните щамове, които разболяват в Европа с ваксините, които някои хора си поставят през есента?

Съвпадат напълно. И дори сега човек може да се ваксинира. Ако обаче се срещне с грипния вирус, преди да са минали 20 дни от инжекцията, ваксината няма да го защити, но поне няма и да усложни състоянието му.

Нашите специалисти разполагат ли с всички условия бързо да установяват какви вируси нападат хората?
Разбира се. Директорът на Националния институт по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев е осигурил на лабораторията, която се занимава с грипа, възможност за изследване на проби чрез полимеразно-верижна реакция в реално време. Това е най-точният и бърз метод за установяване на типа на даден вирус.

За кого е опасен този грип?
Най-вече за възрастните хора и за децата, защото те имат по-слаб имунитет. При децата – поради недоразвитост, а при възрастните – поради затихване на много от процесите в организма. Смъртността от този вирус варира около 0,3 на хиляда. Според нашето здравно министерство в България около 2000 души загиват годишно от сезонен грип.

За сравнение ще посоча, че смъртността от така наречения свински грип беше около 10 пъти по-ниска в сравнение със сезонния грип. Но там проблемът беше, че най-тежко се засегнаха млади хора, бременни жени и пациенти с наднормено тегло. Тогава пандемията беше напълно реална и не са верни твърденията, че всичко било измислено, за да се напълнят касите на определени компании. Никога не се знае как ще се развие една пандемия. Данните за по-ниската смъртност дойдоха постфактум, след като пандемията беше затихнала.

Когато епидемията започне и у нас, каква е специфичната защита от грипа?
За определени групи от пациенти е показано да провеждат екстрена профилактика с противовирусни препарати. Това са хората, които са контактни с вече заболели от грип. Профилактиката се прави или с препарати от групата на невраминидазните инхибитори, или с така наречените М-2 блокери, според чувствителността на вируса. От икономическа гледна точка най-изгодна е профилактиката с римантадин хидрохлорид, защото е с достъпна цена. С него имаме добър опит от много години. За профилактични цели противовирусните препарати се взимат по 1 таблетка на ден за период до 1 месец, докато трае епидемията.

С какво грипът се различава от другите сезонни вирусни инфекции?
Грипният вирус има две характерни особености. На първо място той се размножава в горните отдели на дихателните пътища и поради тази причина лесно поразява страшно много хора. Докато например причинителят на тежкия остър респираторен синдром се развива дълбоко в белодробните алвеоли и заради това много по-малко хора се разболяват. И другата особеност, която е характерна само за грипния вирус, е оксидативният стрес. Това означава, че от срещата на вируса с поразените тъкани се образуват силно токсични вещества – прекисни радикали, които увреждат най-малките кръвоносни съдове – капиляри и артериоли.

Точно затова, въпреки че се развива само в белия дроб, грипният вирус може да увреди сърцето, мозъка, бъбреците, жлезите с вътрешна секреция. Първите симптоми на грипа – втрисането, непоносимото главоболие и фебрилната температура са израз именно на този оксидативен стрес. По-късно идват кашлицата, хремата и другите прояви. Грипът не бива да се изкарва на крак, защото при тежко протичане може да донесе сериозни усложнения и заплаха за живота.

Лечението?
То е комплексно! Максимално бързо включване на противовирусен препарат, антиоксиданти – витамин Е (във възрастта след пубертета) и витамин С по 500 мг, както и имуномодулатор – комбинация от ехинацея, бял кедър (туя), диво индиго. Много течности и симптоматични средства – против болките, температурата и кашлицата. В момента има проучване за комбинираното прилагане на двата типа противовирусни препарати – М-2 блокери и невраминидазни инхибитори за профилактика и лечение на грипа. Очакванията от такава комбинация са много високи, защото двата типа препарати действат синергично.

Коментари