Публикация

Студът провокира уроинфекциите

Основният начин за проникване на уроинфекцията е възходящият – от външния пикочен канал нагоре към пикочния мехур.


Но пътят на инфектирането може да е и друг - кръвен или лимфен. Обикновено това е свързано с някакво друго възникнало възпалително огнище в организма. Такова огнище обикновено се получава в хода на други инфекции, заболявания от типа на бронхит, ангина, бронхопневмония и т.н. Основният предразполагащ фактор, правещ възможен този тип инфектиране, е намаляването на общия имунитет на организма.

Обикновено тези, предизвикващи и уроинфекции, заболявания са причинени от микроорганизми от рода на стафилококите и стрептококите. И действително броят на тези, проникнали по кръвен или по лимфен път, усложнени инфекции през зимните месеци нараства, но достига не повече от 5-10 процента от всички видове уроинфекции. Именно затова сега е моментът, когато може да се действа превантивно спрямо тях.

Основното, което трябва да се направи, е да се преодолее първичното възпаление, а именно да се ликвидира съответният причинител на пневмонията, ангината и т.н., след като той бъде установен с микробиологично изследване и се намери огнището. Освен антибиотиците тук имат място натурални препарати от типа на  „Урокомфорт”, които се дават както в комбинация с подходящия антибиотик, така и при недобре излекувани инфекции или като профилактика при такъв тип инфектиране.

Тъй като „Урокомфорт” съдържа екстракт от американска боровинка и освен диуретичния ефект за стабилно промиване на пикочния мехур има и добре изразено антиоксидантно действие.

Важно е да се знае, налице ли са типичните за уроинфекцията оплаквания и симптоми - като силен дискомфорт при уриниране, парене, смъдене, болка, отделяне на оскъдно количество урина, непълно изпразване на пикочния мехур, в много редки случаи и температура или кръв в урината, - трябва да се вземат веднага мерки.

Не бива да се забравя, че по механизма на отслабения локален или общ имунитет простудата може не само косвено, но и пряко да доведе до уроинфекция. Затова през студените зимни дни облеклото трябва да е подходящо, краката да са топли, без голи пъпове. Много добро е действието на топлите напитки, чайовете. Всичко това има значение, като съвсем не на последно място е, разбира се, добрата лична хигиена.    

-------------------------------------

За контакт с д-р Тасков
0898 837 710



Коментари