Публикация

Пчелната отрова като лек

Пчелната отрова притежава много полезни свойства и лечебни ефекти.


Днес тя се смята за чудо на природата. Тя притежава противовъзпалителни и обезболяващи свойства, понижава съдържанието на холестерол в кръвта, способства за лечението на атеросклерозата и много други.

Лечението с пчелна отрова е било известно още в Древен Египет, Индия, Китай и Гърция. Пионери в научното използване на този продукт са лекари от Франция, Австрия, Русия и Америка. Ужилването от пчели се е използвало в народната медицина и на много европейски страни.

След 1930 г. започнали да се произвеждат препарати от пчелна отрова, при които са отстранени страничните ефекти от прякото ужилване.

За сърдечно-съдовата система полезните й действия са следните:

- стимулира дейността на сърцето

- действа срещу аритмията

- разширява съдовете и снижава кръвното налягане

- увеличава обема на кръвта, преминаваща през сърцето

- действа антианемично, като увеличава количеството на хемоглобина и еритроцитите

- притежава антикоагулантно действие - разрежда кръвта

- има антиагрегантен ефект, който предотвратява образуването на тромби в кръвоносните съдове

- увеличава кортизола в кръвта

- подобрява микроциркулацията.

Най-широко разпространение получили медикаментите за лечение на възпалителни заболявания на ставите – артрит, полиартрит, на нервната система – неврози, невралгии, неврити, на трофически язви, бронхиална астма, хипертония, пневмонии, тромбофлебити и псориазис.

Въпреки неоспоримите лечебни ефекти на пчелната отрова с ужилванията трябва да се внимава. Особено опасни са при алергични хора. Но и при напълно здрави ужилване по езика, небцето, шията или глътката може да има фатални последици. Затова терапията с пчелна отрова трябва да се провежда под лекарски контрол.

Коментари