Публикация

Спасиха родилка с аневризма и бебето й

Неврохирурзи и акушер-гинеколози от японската болница се бориха 6 месеца, за да може 19-годишната Мария с мозъчна аневризма да износи и роди здраво бебе.


19-годишна родилка от Казанлък с животозастрашаваща мозъчно-съдова малформация роди здраво и доносено бебе в МБАЛ „Токуда Болница София” след продължила над 6 месеца битка за живота й от екип неврохирурзи и акушер-гинеколози.

В третия месец от бременността на Мария екипът на д-р Славомир Кондов извърши животоспасяваща безкръвна операция за отстраняване на мозъчната аневризма на младото момиче. Щадящата интервенция е единствената възможна алтернатива за спасяване на живота на пациентката без опасност за плода или необходимост бременността да се прекъсне.

Мария премина през своя първи контролен преглед при неонатолог със сина си Иван, който проплака на 7-ми януари 2013 година. Детето дойде на бял свят с тегло 3,750 кг. и 52 см високо след много внимателно и прецизно проследяване на бременността на майката.

„Многопрофилната болница дава възможност за успешно завършване на родилния процес – здрава майка и здраво бебе, дори при жени, при които бременността е животозастрашаваща, както и при родилки, преминали през толкова сложни операции като Мария”, подчертава д-р Данаил Илиев от Родилно отделение на Токуда, който следи рисковата бременност.

Д-р Илиев допълва, че именно мултидисциплинарният подход и сътрудничеството между много различни специалности в рамките на едно лечебно заведение осигурява безопасност във всички аспекти дори и при сериозни съпътстващи заболявания при родилките.

„Когато си жив, трябва да се бориш”, усмихва се Мария и разказва как през юли 2012, в третия месец от бременността си, започва да получава припадъци, заради които лицето й се изкривява и губи способност да говори. След направени образни изследвания става ясно, че бременната има вродена малформация на кръвоносни съдове в мозъка, която всеки момент може да предизвика фатален кръвоизлив. Семейството й започва да търси болница, в която Мария да бъде оперирана така, че да запази бебето си.

В Токуда се свързват с началника на отделението по Неврохирургия д-р Славомир Кондов, който още на следващия ден сформира мултидисциплинарен екип и на 16 август извършва интервенцията. Безкръвната операция е направена под пълна упойка при много стриктен анестезиологичен контрол, а достъпът към засегнатия участък в мозъка е през малка дупчица на бедрото. На мястото на аневризмата неврохирурзите поставят три титаниеви спирали, които предотвратяват риска от кървене. Три дни по-късно Мария е изписана в стабилно състояние и започва да проследява бременността си в Токуда.

Коментари