Публикация

Затлъстяването – епидемия с много последствия

Европейската асоциация за изследване на затлъстяването е базирана в Лондон и обединява лекари, учени, експерти в областта на здравеопазването от 31 страни. Организацията е създадена преди 25 години и е в активно партньорство със СЗО и Европейската комисия.


Проблемът със затлъстяването е извънредно сериозен, тъй    като става дума за хронично заболяване. Важно е да се знае, че затлъстяването е входна врата за редица други болести. При човек с наднормено тегло или затлъстяване вероятността да развие сърдечносъдови заболявания, диабет, респираторни проблеми и т.н. е много по-значителна. Ако успешно се лекува и предотвратява затлъстяването, това реално ще доведе до спадане на нивото на други хронични болести. Сред основните фактори, които обуславят растящата значимост на проблема със затлъстяването, е леснодостъпната, промишлено произведена храна с високо съдържание на мазнини, сол, подсладители.

Човешкият организъм не е пригоден да обработва такова голямо количество от тях. Освен това физическата активност на хората постоянно намалява, те са много ангажирани, живеят във все по-урбанизирани места и имат все по-малко време и възможност да се движат активно, да спортуват. От друга страна - много лесно се снабдяват с тези нездравословни храни, които са достъпни във всеки магазин. Особено важен фактор е и сегашната финансова криза, която принуждава много хора да купуват по-евтини продукти. Най-опасният фактор в преработените храни е високото съдържание на мазнини, особено на наситени. Голям проблем са захарта, подсладителите, които се влагат в безалкохолните напитки.

Нашата асоциация си е поставила за цел да популяризира няколко важни неща. На първо място, задачата ни е да работим за повишаването на физическата активност, да се намали консумацията на храни с високо съдържание на мазнини и подсладители. Необходимо е на европейско ниво да се инвестира в по-мащабно проучване на причините за затлъстяването и механизмите, по които се развива това хронично страдание. Необходимо е на нивото на отделните общности да се предприемат общоевропейски действия в тази посока. Например в Холандия има много добри резултати от усилията за намаляването на детското затлъстяване. Разгърната е и много успешна европейска мрежа - EPODE, чиято работа е насочена специално към проблема с наднорменото тегло и затлъстяването при децата. София също има акредитация в системата EPODE.

Нашата асоциация обръща специално внимание на информираността на семействата, имаме ръководства за родители на деца с наднормено тегло и затлъстяване, преведени на 20 езика. Засега обаче на континента няма голям напредък в областта на превенцията на затлъстяването и наднорменото тегло и нивото им се задържа непроменено, като в някои скандинавски страни дори има ръст.

В България показателите са около средните за Европа. Данните при децата сочат 5-6% затлъстяване и 20-25% наднормено тегло. Но това са числа отпреди няколко години, сега вероятно са по-високи. В Европа като цяло хората с наднормено тегло са около 60% - на места и повече, например в Гърция, някои части на Великобритания. От затлъстяване страдат 15-20% от населението на континента. Ако измерваме не общия индекс на телесна маса, а мястото, където мазнините се отлагат по тялото, то тогава числата са много по-високи.

Мисля, че едно от големите ни постижения е това, че Европейският парламент и Еврокомисията оценяват затлъстяването като наистина приоритетен здравен проблем за европейските граждани. Налице са ангажименти на най-важните органи на ЕС затлъстяването да бъде възприемано като реален проблем, като сериозно хронично заболяване.

Годишната научна конференция на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването ще се проведе през май 2014 г. София. Учените ще обменят данни от проучвания и опит в лечението. Обект на обсъжданията ще бъде и връзката на наднорменото тегло и затлъстяването с други сериозни заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания, хипертония, някои видове рак, костно-мускулни проблеми. Така че това е отлична възможност за България да получи от първа ръка информация за научните постижения в областта, както и да се повиши заинтересоваността на обществото, а българските колеги да получат подкрепа.

Смятаме също така, че вашето домакинство на годишната конференция ще допринесе за по-добрата информираност и ангажираност с проблема в целия регион. Нашата цел е хората да научат как могат да променят начина си на живот, защото именно там са и водещите причини за наднорменото тегло и затлъстяването. Посланието ни е – отнасяйте се към затлъстяването много сериозно. Това не е козметичен проблем, това е хронично заболяване. Така че опитайте се да се храните здравословно, да се движите, да сте добронамерени – това означава, че ще сте здрави.







Коментари