Публикация
Плодовете, които обичат сърцето...
Горските плодове са цветни, ароматни и сладки суперплодове, които имат дълъг списък с полезни качества.
Богати са на антиоксиданти и полифеноли, които са важни за борбата с хорничните и раковите заболявания.
Скорошни изследвания, публикувани в Circulation, разкриват, че добавянето на няколко боровинки или ягоди към закуската може да намали риска и за сърцето.
Топ 5:
Къпини – тези черни плодчета са богати на полифеноли, които намаляват риска от сърдечни проблеми и ракови заболявания. Съдържат още фибри, витамин С, калций, витамин А и дори мъничко желязо.
Боровинки – консумацията им подобрява паметта. Съдържат вещества, които разширяват съдовете и подобряват кръвотока. Антиоксидантите, витамините и фибрите ги правят чудесна добавка към здравословното меню.
Ягоди – червените плодове са богати на витамин С, който защитава сърцето. Съдържат още и фолиева киселина, за която се подозира, че пази сърцето, но още не е научно доказано. Ягодите също съдържат съдоразширяващи съединения, които помагат за здравето на артериите.
Малини – те са богати на фибри, витамин С и манган. Полифенолите намаляват риска за сърцето и са задължителни за здравословното хранене.
Червена боровинка – те са особено полезни за жените. Повишават добрия холестерол, предпазват от пикочни инфекции и пазят сърцето.
Коментари