Публикация

Студът дразни ставите

Интервю с д-р Мая Желева, специалист по физикална медицина и рехабилитация в НОМЦ.


Д-р Желева, освен с вирусите зимният студ плаши и с неприятни ставни болежки. Може ли само ниските температури и влагата да ги причинят?
Студът предизвиква скованост в ставите. А когато има и артрозни, дегенеративни изменения, той допринася допълнително за усещането за скованост, ограничаване на движенията. Оттам се получава порочният кръг - ставите да болят повече именно през зимата. Някои вируси също създават проблеми за ставите – те благоприятстват възпаленията, появява се оток, зачервяване.

Доста са факторите, които през този сезон влияят върху ставния апарат и създават дискомфорт. По принцип само студът не може да предизвика болката, ако няма настъпили изменения в ставата. Ако има вече патологично огнище, студът го провокира, активизира. Най-чувствителни са коленните и тазобедрените стави. Не са малко и пациентите, които идват с болки в раменете, проблем в студеното и влажно време създават и посттравматичните артрози.

Много се боим да не настинем „от течение”? Има ли резон в този страх?
Имала съм случаи на причинени от простуда възпаления на лицевия нерв, в лумбалната област, плексити. Течение, продухване може да създаде възпаление на нерва. И като последица от болката идва обездвижване, а оттам ставна скованост и промяна, възпаление в ставата. Тук искам да спомена, че климатиците създават голям проблем, особено ако сме наблизо до тях - независимо дали движат студен или топъл въздух.

Как да се предпазим от грешки при ставна болка?
Първоначално хората се опитват да си облекчат състоянието сами – с различни мазила, мехлеми. Като физиотерапевти с нашите методи сме в състояние да помогнем болката, сковаността да се премахнат. Най-често погрешно се предприема загряване, затопляне по различни начини – с компреси, с електрически възглавници и т.н.

Загряването понякога е противопоказно, дори влошава състоянието. Засилва се сковаността, отокът се увеличава, изобщо резултатът е негативен, създават се понякога големи проблеми. Ако се затопля областта на шията, може да се повиши кръвното налягане и т.н. Друга често срещана грешка при пациентите е, че отлагат търсенето на квалифицирана помощ и обикновено състоянието им се влошава, процесът хронифицира. Най-често причината е в тромавата система за издаване на направления.

Ефектът е много по-добър и много по-бърз, отколкото от едно обикновено намазване или втриване, което човек си прави сам. Примерно аз от години използвам с ултразвук „Неокс” и в двете му форми – олио и крем. Едновременно с това препоръчвам и капсулите „Неокс“, които са един сполучлив препарат – но се изисква да се приема по-дълго, като всеки подобен продукт на билкова основа. Но важното е, че той подобрява състоянието на ставата, успокоява болката, без да вреди – за разлика от нестероидните препарати, които, прилагани продължително, имат нежелани странични ефекти.

Какво още може да направи човек, за да е по-резултатна терапията?
За ставния апарат, особено за краката, теглото е от особено значение. Колкото е по-високо, толкова по-бързо настъпват дегенеративни изменения, идва болката. В такива случаи на пациента задължително се изписва хранителен режим и непременно движение. Не може без движение! Ставният хрущял се храни само по този начин. Отделно го подпомагаме с различни мазила, хондропротектори, но движението е задължително.

Това съчетание на подходи се прилага във физиотерапията. Целта с вкарването на препарат чрез ултразвук е същевременно да се подобри и мускулатурата, защото тя движи ставата. Защо възрастните често падат? Защото имат слаби мускули на краката, които създават атрофни изменения и на ставите. И когато залитнат, не могат да се задържат. Наличието на повече витамин D в храната е също много важно. Препоръчваме млечно-рибна диета, с повече плодове и зеленчуци, 1,5-2 литра вода дневно.

" }-->

Коментари