Публикация

Помощ! Боли ме глава...

Главоболието е едно от най-коварните състояния в човешкото всекидневие. В действителност става въпрос за симптом, белег за нещо, което се случва, но не само в главата, а в целия организъм.


Коварството му се дължи на факта, че много често се появява и безпроблемно преминава, но има и случаи, когато го приемаме за безобидна проява, а то се оказва признак на сериозно заболяване. За щастие повечето от ежедневните главоболия са временни и преходни. И при тях много лесно се открива причината – преумора, недоспиване, лоша възглавница, прекаляване с цигари и алкохол и най-различни дразнители, дори чистият въздух.

Има една странност в човешкия мозък - болката в главата идва не от самата мозъчна тъкан, която е бедна на болкови рецептори, а от по-големите кръвоносни съдове и мозъчните обвивки. При хиляди неврохирургични операции пациенти без упойка и с отворен череп през цялото време разговарят с хирурга, за да се ориентира той как действията му влияят на мозъка.

Ако трябва да се каже обобщено, мозъкът боли при разширение на мозъчните кръвоносни съдове (например при хипертония) или промени с доставката на кислород, при възпаление или разтягане на мозъчните обвивки; при инфекции, кръвоизливи и въздействието на химически агенти, включително естествените медиатори; при засягане на шията, лицето, вътрешните органи. Често болката се пренася отвън по нервните пътища, които имат ядра в мозъка.

Един от най-важните нерви в организма е блуждаещият (вагус). Той е свързан с инервацията на всичките вътрешни органи. От което следва, че при стотици заболявания на вътрешните органи е напълно възможно да имаме сериозно главоболие без някакво реално засягане на мозъка.

Един от най-популярните типове главоболие е мигрената.
Тя може да протича с предшестващи признаци или без тях, да е съчетана с повдигане, повръщане, светобоязън и т.н. Мигренозното разстройство обърква нормалния живот на човека и често го прави неработоспособен, въпреки че не става въпрос за животозастрашаващо състояние. Често пациентите започват да приемат първо, второ, трето хапче, което е абсолютно неправилно, защото трудно се стига до това, което премахва реално болката и потиска целия пристъп. Затова мигрената трябва да се лекува с профилактика. Другото е като гасене на пожар. Истинската задача на лекаря е да се направи системно лечение, така че да не се допускат пристъпи.

Друг основен тип е клъстърното (гроздовидно) главоболие. То се среща доста по-рядко от мигрената и протича с краткотрайни, остри, но тежки кризи. Могат да продължават от петнайсетина минути до два-три часа. Те се натрупват, вървят в една серия няколко на ден в продължение на няколко дни, седмици или месеци, след което за дълго време може да се забравят. Трябва да се подчертае, че докато при мигрената решаваща роля за възникването играе серотонинът, то при гроздовидното главоболие това е хистаминът. И затова лечението им е съвсем различно, но това е отговорност на специалиста.

Често се среща и тензионно главоболие, което е свързано с напрежението. Но фактически напрежение в мозъка няма, то е в мускулите около мозъка - в шията, в гръбначния стълб, което в действителност води до болезненото усещане. Обикновено то може да бъде преодоляно волево. За разлика от невралгичната болка в главата, която е остра, силна, краткотрайна, като пробождане.

Често има стартова зона и хората могат да я посочат, докато  при другите видове главоболие рядко може да се определи откъде започват. Причината тук е дразненето или увредата на определени черепно-мозъчни нерви.

Широкоизвестни причини за главоболие са психическите и емоционалните кризи, месечният цикъл при жените, някои нарушения в развитието на децата и младежите. В действителност тук не става въпрос за истинско главоболие, но целият комплекс от дискомфорт, от неприятности, от преживявания и тревоги води до усещането, че „ще ти се пръсне главата” от напрежение.

Кои са тежките заболявания, които протичат с главоболие?
Това са инфекциите на мозъчната тъкан и на мозъчните обвивки, доброкачествени и злокачествени образувания, заемащи място в черепа (тумори, кисти, аневризми), мозъчните кръвоизливи, исхемичните инсулти. Също хидроцефалията, която може да бъде самостоятелно заболяване, но най-често е следствие от друго засягане на мозъка.

Редното е при силно главоболие, особено съчетано с други прояви като промени в зрението и съзнанието, в говора и движенията или при повтарящи се епизоди на главоболие, човек да се обърне към невролог. Той ще реши има ли нужда от изследвания и консултации с други специалисти и ще предпише правилното лечение.

Коментари