Публикация

Сложна операция на гръбначен стълб в Плевен

В Плевен бе извършена сложна реконструктивна операция на гръбначен стълб на 43-годишен пациент с тежко вродено изкривяване.


Ортопедичната интервенция за поставяне на гръбначни импланти е направена в МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен”, от доц. д-р Венци Росманов, който е единственият специалист в страната,  прилагащ специфичния метод.

Преди самата интервенция е направено  изследване с последно поколение софтуер на новия компютърен томограф, с който разполага болницата в Плевен. Благодарение на съвременната техника и динамизираният триизмерен  образ е станало възможно да се прецизират хирургичните действия.

Операцията е продължила няколко часа, като подходът към гръбнака е извършен отпред, през гръдния кош, диафрагмата и коремната кухина върху девет прешленни тела. Този тип операции се извършват в най-големите световни центрове, а в България – единствено в тази болница, като това е първата с подобна степен на сложност. Подходът към гръбнака отпред изисква най-висока професионална квалификация, по-труден е за хирурга и екипа,  но в случая е единственият и най-ефективен вариант.  

До  операция  се е стигнало, след като през последните години мъжът имал силни болки, които на практика го приковали към леглото. Здравословният му проблем е от детските години, тъй като е роден с остеогенна  сколиоза /тежко гръбначно изкривяване като резултат от неправилно формирани прешлени/, а през годините на растеж гръбначният му стълб получил изкривяване в триизмерното пространство от над 140 градуса.

Пациентът преминал и през различни консултации с лекари, но  не намерил решение на проблема си. Така се стигнало до контакта с екип на „МБАЛ  Св. Панталеймон” в Плевен, който е извършил сложната реконструктивна операция и е дал  шанс на младия мъж отново да се движи.  На третия ден след интервенцията пациентът вече се е движил без чужда помощ.

Операторът е имал на разположение в операционната зала  динамизиран образ на тежко променените прешленни тела и гръбначен канал в 3D вариант. Това  е позволило точно да бъдат определени местата на закрепване на имплантите.

Хирургията на гръбначния стълб е една от най-сложните, тъй като се работи в трудно достъпни, жизнено важни зони на човешкото тяло. Усложненията, които могат да настъпят от една грешка, са много сериозни, коментира доц. д-р Росманов. Той е  специализирал хирургия на гръбначен стълб, детска ортопедия и тазобедрена хирургия във Франция, Швейцария  и САЩ. Този метод е усвоил при проф. Фарси в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Коментари