Публикация

Международен ден за борба с рака – 4 февруари

Конюгатът - нов принцип за създаване на лекарство срещу рак, разработен изцяло от Рош, предстои да бъде въведен за първи път в практиката.


За 13 поредна година в света се чества Международния ден за борба с рака. В развитите страни болестта е на второ място сред водещите причини за смъртност и честотата й тревожно  нараства. Въпреки това, ако бъдат открити достатъчно рано, много видове рак могат да бъдат лекувани ефективно. Като световен лидер в разработването на иновативни лекарства за рак, вече 50 години Рош инвестира средства и усилия в разработването на лечения и най-модерна грижа за пациентите с цел да се подобри начина им на живот.

Независимо от факта, че много от проектите на компанията са в последна фаза на разработка, Рош планира да запази нивата на инвестиции, които се влагат за откриване на още по-добри методи на лечение и непрекъснато да приоритизира продуктовото си портфолио съгласно нуждите на пациентите, медицинските специалисти, здравната система и на обществото като цяло. Повече от 60% от проектите на Рош са структурирани да бъдат придружени от диагностичен тест, което да направи лечението максимално ефективно.
За поредна година Рош подкрепя Международния ден за борба с раковите заболявания чрез последователните си усилия да превърне рака в хронично състояние, като се фокусира върху откриването на нови подходи за унищожаване на туморите.

Като част от желанието си да открива решения за лечение на рак, за пръв път в световната медицинска практика Рош въвежда ново поколение лекарствен продукт, комбиниращ химическо и биотехнологично лекарство (специфични антитела). Конюгатът е революционен продукт, който се получава чрез свързването на химическо и биотехнологично лекарство, най-често моноклонално антитяло. Рош е пионер в разработването на този метод, по който се комбинира избирателността на антитялото само към специфична част на раковите клетки със силата на химиотерапевтичното лекарство.

По този начин химиотерапевтикът достига точно до раковата клетка и се преодолява неговата изключително силна токсичност. Това води до намаляването на нежеланите ефекти при прилагане на химиотерапия, като едновременно се увеличава ефектът от използването на двете лекарства.  

Понастоящем при разработването на 9 нови лекарства конюгати Рош прилага метода на свързване. Засега има много добри резултати при лечението на пациенти с ХЕР2-положителен рак на гърдата и някои видове рак на кръвта.

„Стратегията на компанията за откриване на нови методи за лечение чрез комбиниране на лекарства с диагностични продукти ни отличава сред останалите във фармацевтичната индустрия и сферата на здравеопазване, като едновременно ни осигурява богато портфолио и много нови молекули”, споделя д-р Методия Чадиковски, генерален мениджър на Рош България. „Надявам се през тази и следващата година всички нови лекарства да са налични и за българските пациенти. През 2013 например ще се радваме на възможността едно от най-добрите ни лекарства за лечение на агресивен вид рак на гърдата да започне да се прилага във форма за подкожно инжектиране, вместо чрез вливане във вената“, допълни д-р Чадиковски.     

Също така Рош инвестира и в сферата на синергичните комбинации. Компанията вече е доказан лидер в областта. Синергичните комбинации е метод на лечение, при който се преодолява резистентността на раковите клетки към стандартния тип лечение с помощта на прилагането на две лекарства по едно и също време. Този метод обещава по-голяма ефективност спрямо приложението на две лекарства поотделно, тъй като основната причина за трудното лечение на онкологичните заболявания е именно проявата на резистентност на раковите клетки към лекарствата.

Иновации и нови решения в цифри:
- Рош има водещо портфолио със 72 нови молекули в стадий на разработка.
- 50% от инвестициите на Рош са насочени към лечението на раковите заболявания.
- 19 клинични проучвания в последна фаза, които се очаква да дадат резултати през настоящата 2013 г.
- Решенията за персонализирано здравеопазване стават факт благодарение на възможностите в областта на лекарствата и диагностиката – в момента се разработват повече от 200 проекта за диагностика на различни заболявания.

 

Коментари