Публикация

Вирусната инфекция не трябва да се оставя без контрол

Интервю с д-р Татяна Ралчева, педиатър в XV ДКЦ, София.


Д-р Ралчева, хремавите и кашлящите деца през зимата рязко се увеличават. Как да се противодейства на инвазията на респираторните заболявания в сезон, в който майките най-много се боят от простуда?
Рязката промяна на времето винаги води до повишена заболеваемост, но болест „простуда” няма. Тя може само да благоприятства в известна степен заболяване, и то при сериозно преохлаждане. Но противодействието на заболяванията не започва, когато се зададат инфекциите.

Закаляването започва веднага след раждането. Подходящата домашна температура за гледане на бебето е между 18 и 22 градуса, а редовното извеждане навън, независимо от сезона и времето, е задължително. Шапка се слага при минусови температури или при силен студен вятър. Иначе шапките, дебелите шалове не са подходящи, само запарват – децата затова и най-често не ги търпят. Колкото са по-малки децата, толкова по-лесно се прегряват заради неразвитата терморегулация. Претоплянето и изнежването снижават защитните сили и това е доказано.

Как да постъпят родителите при първите симптоми?
Обикновено има висока температура, хрема, кашлица. Бих посъветвала прегледът да не се отлага. Ако навреме се овладее, заболяването ще отзвучи за 3-4 дни, ще се предотврати разпространението на инфекцията, както и появата на бактериална инфекция. Най-честите усложнения са отити и бронхити.

Родителите трябва да знаят – 90% от инфекциите са вирусни, т.е. ако се започне навреме лечение, то овладява болката, кашлицата, не се стига до силните лекарства. Но ако се забавим, вирусната инфекция снижава защитните сили на организма и проправя пътя на бактериите. И затова след третия ден нещата се усложняват - температурата се повишава, кашлицата се задълбочава, могат да се появят налепи или инфекцията да слезе към белия дроб.

От това се и страхуват най-много родителите, когато детето кашля, особено нощем.
И с основание. Често ме питат по телефона - какъв сироп да дам, детето кашля? За да кажа, трябва да го преслушам – кашлицата може да е от стичащ се секрет към гърлото, а може да е и в белия дроб. Но се установява само с преглед. Може да е ринофарингит, на алергична основа, бронхит или пневмония. Съветвам, ако кашлицата е в самото начало, не е тежка и не може веднага да се отиде при лекар, по-добре да се вземе билков сироп. Той може да улесни отхрачването, но в същото време не е силно отхрачващ. Защото, ако няма проблем в белия дроб и се даде силен сироп, кашлицата ще се задълбочи. Обратно – от потискащ сироп, ако има секрет, белият дроб ще се задръсти, ще се прибавят бактериите и инфекцията ще се усложни.

Аз имам много добри впечатления например от Ен-Ти-Тус, който е екстракт от 7 билки. Част от съставките в тази комбинация втечняват секрета. От друга страна, сиропът има успокояващо кашлицата действие, има и противоалергичен ефект и леко разширява бронхиалното дърво. Т.е. дори ако има спазъм, действието на билките спомага той да бъде преодолян. Същевременно препаратът успокоява и възпалението на гърлото. Много важно е, че той няма странични ефекти. Ако кашлицата продължава, трябва да се отиде на лекар. Нерядко ми се случва в практиката майки да дават на своя глава антибиотик при температура или кашлица. Антибиотикът не сваля температурата! Той действа единствено ако има бактериална инфекция.

Освен сиропите какви други средства се прилагат при кашлица?
Определено не трябва да разчитаме само на сиропите за кашлица и на лечението с антибиотици (при наличие на бактериална инфекция!). Известно е, че инхалациите са едно старо и изпитано средство. Най-добре е те да се правят с физиологичен разтвор, но може и с вода, в която е сложена лайка например. Може и с чиста вода. Важно е детето да вдишва парите, за да може да отхрачва. Ако не иска да се надвеси над съда с парата, инхалация може да се направи и в банята – като се пусне гореща вода, въздухът се насища с пара. Но най-добре е да се използва инхалатор.

Коментари