Публикация

Масаж с мед – срещу умора и стрес

Лечебните сили на меда са познати още преди хилядолетия. Древните са го тачели и като храна, и като лек, а прочути красавици между които и Клеопатра, са го ползвали като средство за разкрасяване.


Медът е изключително богат на въглехидрати, минерали и витамини. Казват, че е естествен антибиотик. Кожата обаче попива повече от полезните съставки, отколкото стомаха. Масажът с мед тонизира целия организъм, помага при главоболие, безсъние, депресии, артрози, белодробни и чернодробни болести, хроничната умора, справяне със стреса и при много пафкане. Тъй като медът подхранва, омекотява и тонизира кожата, е незаменима съставка в кремове, маски, добавки за вана, балсами за коса, лосиони за тяло, гланцове за устни и червила.

Масажът има едновременно лечебен, релаксиращ и антитоксичен ефект.
Още в древен Тибет са разбрали, че така се изсмукват натрупаните отрови, тъй като медът абсорбира токсините и помага за бързото им изхвърляне от организма. Масажите се използват много успешно в борбата с един от най-големите врагове на женската суета - целулита. Те въздействат благоприятно не само на кожата и подкожните тъкани, но и на кръвообращението и лимфотока. Медените масажи гладят много успешно женските тела след раждане. Излючителни са полезни при проблемна кожа и простудни заболявания през зимата.

Масаж се прави предимно на обезкосмени участъци, най-често на гърба и на краката, но може и на цялото тяло. При сладкия масаж ръцете не се плъзгат, а притискат и отлепят със специфични последователни движения по намазаното с мед тяло. След това не се препоръчва употреба на шампоани и сапуни поне десетина часа, за да може организмът да се изчисти от токсините. След сладкия масаж кожата е дълбоко почистена, свежа и тонизирана, затова къпането става само с вода.

Колкото и да е полезен и лечебен, меденият масаж не се препоръчва при алергия към пчелен мед, екземи и обриви, както и открити рани.

Времетраенето и честотата на медотерапевтичния масаж са много индивидуални. Една процедура може да продължи от 20 минути до час - час и половина. Козметичните салони предлагат изключително разнообразие от цени и времетраене. Меденият масаж не е евтино удоволствие, макар че в сайтовете за колективно пазаруване може да се срещне и на половин цена. 30-минутен масаж на гърба е 30 лева.

Предлагат се често по 10 – 15 процедури с отстъпка. За 40 минути антицелулитен масаж ще платите около 25 лева, но обикновено се препоръчват поне десет процедури през ден. Има и оферти за час и половина меден масаж, като цената доближава стотачка. Предлагат се и варианти като шиацу медотерапия, където се стимулират различни енергийните точки според източната медицина.

Независимо дали за храна, масаж или разкрасяване, медът трябва да е натурален. Така с пет процедури ще постигнете повече отколкото с петдесет, но с ненатурален медец. За профилактично изчистване на токсини сладкия масаж се прави веднъж месечно.
А по мечопуховски, по-сладко от един масаж с мед, са два масажа с мед...

Коментари