Публикация

Добрите навици се грижат за сърцето

Всеки подхожда по различен начин, когато иска да си създаде навици.


Експерти-кардиолози препоръчват подход, който заслужава да се опита. Всеки ден правете по нещо ново, добро за здравето, като се стараете то да се превърне в траен навик.

Всеки допълнителен час сън намалява с 33% риска при хората на средна възраст от калциране на коронарните артерии, сочат проучвания. Дори и при най-малкото недоспиване организмът отделя стресови хормони, които свиват артериите и причиняват възпаления.

Редовното събуждане с чувство за умора или непреодолимото желание за следобедна дрямка означават недоспиване. За да функционира добре, организмът на възрастните хора се нуждае от 7-8 часа сън в денонощието.

Колкото повече фибри поемате, толкова по-малки са шансовете да получите инфаркт. Яжте пълнозърнест хляб, фасул и пълнозърнести продукти. Поемайте поне 30 грама фибри на ден.

Дайте предпочитание на рибата. Наситените мазнини в месото запушват артериите. Риби като сьомгата и аншоата са богати на омега-3 мастни киселини, които помагат за поддържането на стабилен сърдечен ритъм. Консумацията на такава риба 1 път седмично намалява риска от смърт вследствие на инфаркт с 52%!

Портокаловият сок е отлично начало на деня. Той съдържа фолиева киселина, която понижава нивото на хомоцистеина, аминокиселина, свързваща се с по-висок риск от инфаркт. Гроздовият сок е богат на флавоноиди и ресвератрол – два антиоксиданта, които предпазват от образуване на тромби, които блокират артериите.

Вслушайте се в препоръката зеленчуците да са 50% от храната или 2 и половина чаши на ден. Особено полезни за сърцето са кръстовидните зеленчуци, като броколи, карфиол, брюкселско и обикновено зеле – златна мина за антиоксиданти и други фитохимикали.

Само две скилидки чесън дневно намаляват риска от инфаркт, като поддържат артериите в добро състояние и ги предпазват от стесняване и запушване.

Използвайте всяка малка възможност за движение. Доказано е, че хората, които се натоварват физически закратко, но по-често през деня, изгарят повече калории от тези, които спортуват по половин – един час и  после засядат пред компютъра.

Бъдете себе си. Усилията на човек да живее по неприсъщ за него начин са една от най-главните причини за стреса. Запитайте се дали правите това, което ви харесва, и дали така задоволявате нуждите си.

Всеки ден си записвайте нещата, които сте свършили, и направете съответния извод. Прекарвайте времето си с хора и се ангажирайте с дейности, които ви носят удовлетворение. 

Коментари