Публикация

Редовният секс е полезен за мъжете

Интервю с проф. Стоян Чакъров, уролог, МБАЛ „Св. Анна”, София.


Проф. Чакъров, какво трябва да прави един мъж, за да има добра потентност и да запази максимално дълго сексуалната си активност?
Разбирането по тези въпроси се е променяло много през годините. Ясно си спомням времето, когато много се говореше за така наречените сексуални излишества, т.е. прекаляването със секса. Тази теза съвпадаше с някои от строгите постулати на западното християнство, което проповядваше, че половата функция е само детеродна.

А сексът за удоволствие дълго е бил обявяван за нещо срамно и нередно. Но самата природа опровергава това, защото неслучайно половият акт е свързан с изживяване на удоволствие. Мъжете не трябва да се притесняват, че ще прекалят със секса, защото това е физиологично невъзможно.

Има ли изхабяване на сексуалните възможности?
Не, но има известно пресищане на сексуалната сфера на мозъка. Затова младите мъже се възбуждат само от мисълта за женско тяло, а за по-зрелите това не е достатъчно. Просто има изтощаване на половото любопитство. А по отношение на самата биология на половите органи няма истинско „износване”. Разбира се, усещанията на младите мъже са по-силни, защото рецепторите в половите органи с времето се притъпяват.

Трябва да е ясно, че половата енергия като всяка друга енергия е нещо като даденост. Едни са по-енергични по принцип, включително и в сексуалната сфера, а други са по-минорни. Няма да забравя един от моите пациенти – известен поет и политик, който до над 80-годишна възраст се вълнуваше от жените. Веднъж, малко преди да почине, той ми заяви, че е бил „напълно възможен” с жените до 84 години!

Възрастта ли има основно значение?
Отговорът е противоречив. В сферата на сексуалността, на усещанията, възрастта доста влияе, но няма пречка мъжът да е сексуално активен до много късни години. Може да ви звучи прекалено консервативно, но смятам, че най-силните сексуални преживявания са съчетани с любов към съответната жена. Точно истинската любов е един от двигателите на мъжката мощ и дълголетие.

Влияе ли начинът на живот?
Можем много да говорим за различните вредности, за начина на хранене и изобщо на живот. Хората са запознати с тези неща. Това, което по принцип вреди на здравето, вреди и на сексуалността. Но едно нещо е категорично. Половата функция трябва да бъде изпълнявана непрекъснато и редовно. Това е най-сигурната гаранция, че един мъж ще може да се проявява в леглото по най-добрия възможен за него начин и за най-много време.

Сексът не е лампичка, която можеш да запалиш, когато ти хрумне. Не може 5 години напълно да си занемарил сексуалните контакти и след това изведнъж да се хвърлиш в креватни подвизи. Един мой професор по анатомия не беше прав, когато ни преподаваше, че половите органи не атрофират от неупотреба.

Каква е истината?
Всеки знае какво се случва с един крайник, който не се е движил заради счупване и поставяне на гипсова превръзка. След това ръката или кракът са двойно по-слаби от здравите. Аналогията с половите органи не е пълна, но е подобна. Американски учени установиха, че ако системно липсва ерекция, еластичните гладкомускулни влакна и еластичната колагенна тъкан в кавернозните тела на пениса загубват част от своята еластичност.

Това води до невъзможност половият член да достигне след това максималния си обем и твърдост. Липсата на полов живот се отразява недобре и на простатата, защото в нея се задържа секретът, който дава основния обем на спермата. Тази жлеза също трябва да поддържа тонуса си.

При липса на партньорка решение ли е самозадоволяването?
До някаква степен да. Няма вреда от мастурбацията. Но при нея липсва емоционалната компонента, цялостното удовлетворение, което носи сексът. А пълноценният полов живот е много сериозна част от здравето, от психологическия комфорт на личността. Най-неприятно ми е, когато имам млади пациенти, които са си внушили, че са болни, увредени и не могат да правят секс.

Открили им например някакво леко възпаление или дадена бактерия и вече едва ли не идва краят на света. А тези състояния не пречат на сексуалните функции. Имал съм пациенти с простата, проядена от възпаление, които не са си и помислили да спрат секса. А на други им установили хламидия и вече стават импотентни на психическа основа.

Вярно ли е, че алкохолът помага в леглото?
Помага веднъж, два пъти само за отпадането на задръжките и комплексите. Но редовната и прекалена употреба влияе пагубно на сексуалните възможности. А те са комплекс от взаимодействия между главния мозък, нервните пътища, по които се предават импулсите, и половите органи.

Какво ще посъветвате мъжете?
Да не занемаряват сексуалния си живот, защото другите удоволствия са просто заместител на това, което ни дава пълноценното общуване с жените.

Коментари