Публикация

Профилактика с лук и ...

Всеизвестно е, че лукът укрепва организма, но той притежава и много лечебни свойства.


Хората толкова са свикнали с присъствието на този зеленчук в менюто, че забравят удивителните му качества. Всъщност през цялата година  има евтино и достъпно средство за борба с различни болести.

Като лекарствено средство лукът се е използвал още от древни времена. Смята се, че родината му е Централна Азия, територията на днешните Иран и Афганистан.
Уникалните целебни свойства на лука са били известни в Египет и Римската империя. В древна Гърция той бил един от най-често употребяваните зеленчуци. Освен това гръцките красавици използвали смес от лук и мед като подмладяваща маска за лице.

По-късно зеленчукът се превърнал в храна за простолюдието, а аристократите смятали за неприлична появата му на трапезата. Въпреки това всички признавали многобройните достойнства и лечебни свойства на лука.

В наши дни лук се отглежда по целия свят. По хранителност той се нарежда на трето място след цвеклото и корените на магданоза. Лукът съдържа захар, белтъчини, мазнини, органични киселини, минерални соли – калций, желязо, калий, фосфор, натрий и магнезий.

Той е богат и на витамините С (80-100 грама суров лук напълно удовлетворяват денонощната потребност на организма от този витамин), В1, В2, В6, Е, РР. Характерната миризма се дължи на ефирните масла, в които има фитонциди, притежаващи лечебно и антимикробно действие.

Лукът е прекрасно профилактично средство срещу грип, настинка, хрема, възпалено гърло. Помага и при кашлица. Прекрасен антисептичен пластир представлява тънката полупрозрачна ципа между слоевете на лука. Освен това той укрепва сърдечния мускул и подобрява кръвообращението, предпазвайки от исхемична болест.

Снижава нивото на холестерола в кръвта. При високо кръвно налягане се препоръчва смес от равни количества сок от лук и мед. Нашите учени са стигнали до извода, че зеленчукът помага при аденом и хипертрофия на простатата. А някои медици твърдят, че лукът е сериозен конкурент на виаграта.

Чесънът също е известен от хилядолетия като ценно лечебно растение. Неговите луковици съдържат растителни белтъчини, полизахариди, мазнини, витамини (аскорбинова киселина, тиамин, рибофлавин, никотинова киселина), минерални вещества.

По съдържание на тиамин (витамин В1) чесънът превъзхожда всички други зеленчуци. Той е богат още на калций и йод, а количеството на желязо в него е колкото в зелените ябълки.

Чесънът е антибиотик с широк спектър на действие. Изследвания са доказали, че суровият чесън не отстъпва, а в някои отношения даже превъзхожда известния препарат тетрациклин.

И още – ароматният зеленчук притежава противовъзпалителни и противоракови свойства. Подсилва имунната защита, предпазва черния дроб от вредни въздействия, препятства развитието на атеросклероза, нормализира кръвното налягане, възстановява организма след стрес и претоварване.

Коментари