Публикация

Пуйка, киноа и авокадо...

Плодовете и зеленчуците са полезни за здравето и особено за талията. Някои представители на растителния свят обаче имат много повече качества.


Така наречените суперхрани са богати на витамини, минерали и вещества, които имат свойствата да предпазват от различни заболявания.

Ето три топ предложения за храни, полезни за здравето. Към растенията сме добавили и един месен представител за любителите на месото.

Авокадо
Само едната половина от средно голямо авокадо съдържа повече от 4 грама фибри и 15% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина. Без холестерол и богато на мононенаситени мазнини и калий, авокадото е полезно за здравето на сърцето. Използвайте го като крем, с който мажете сандвичите си или на парченца към салатите.

Пуешко месо
Една порция пуешко месо (от гърдите) съдържа почти 50% от дневната доза селен, който играе съществена роля в имунната функция. Въпреки твърдението, че пуешко месо предизвиква сънливост, всъщност съдържа големи количества ниацин и витамин В6, които са важни за ефективното производство на енергия и регулиране на кръвната захар. Може да замените червеното месо с пуешко, но отстранявайте кожата, за да е по-диетично.

Киноа
С разнообразието от хранителни вещества, включително желязо и мед, не е чудно, че инките са считали тези семена за "майка на всички зрънца". Киноата съдържа всички незаменими аминокиселини, което я прави пълноценен източник на протеини (идеален за вегани и вегетарианци). Също така е чудесен източник на магнезий, който отпуска кръвоносните съдове и е установено, че намалява честотата на мигренозните пристъпи. Изследователи са установили, че консумирането на диетични фибри, и по-специално от пълнозърнести продукти като киноа, намалява риска от високо кръвно налягане и инфаркт.

Използвайте киноа вместо ориз или паста. Тя е чудесна база за ястия с морски дарове и се смесва добре с боб.

Коментари