Публикация

Сурово или сготвено?

Мислили ли сте кое е по-полезно – суровите или сготвените зеленчуци?


Отговорът не е еднозначен, тъй като полезността на някои зеленчуци се повишава при топлинна обработка, докато при други консумацията в сурово състояние е по-здравословна.

- Аспержите трябва да се хапват сготвени. Приготвяйте ги на пара, за да извлечете максимална полза от антираковите им свойства.

- Цвеклото е по-добре да се консумира сурово. То губи над 25% от съдържанието на фолиева киселина при готвене.

- Колкото и невероятно да ви звучи, трябва да хапвате сурово броколи. Топлината деактивира ензим в зеленчука, който помага за прочистването на черния дроб от токсини.

- Гъбите са най-полезни, когато са сготвени. Методът няма значение (освен пърженето, което е вредно) за извличането на повече калий.

- Лукът се яде суров. При топлинна обработка лукът губи вещество, което се бори с апетита. Ако не искате бързо да огладнявате, хапвайте суров лук.

- Червените чушки също трябва да се консумират сурови. При гответе се разрушава съдържанието на витамини, особено С.

- Спанакът се яде сготвен, въпреки че е вкусен и на салата. Топлинно обработен спанакът ще достави повече калций, желязо и магнезий на организма.

- Доматите са чудесни за салата, но са най-полезни сготвени. Тялото абсорбира повече ликопен, ако доматите се консумират след топлинна обработка.

Коментари