Публикация

Как да направим кашлицата по-поносима?

Вече сме в сезона, в който покашлянето – нашето или на човека до нас, на улицата, в автобуса или в офиса – е нещо обичайно.


Този на пръв поглед безобиден симптом обаче е сред основните причини, каращи хората да потърсят лекарска помощ, сочат резултатите от медицинско проучване.

Въпреки че кашлицата е и полезен, и естествен защитен механизъм за прочистване на дихателните пътища, тя може да протече доста мъчително, като причинява неудобство не само на пациента, но и на хората около него.

Оказва се, че кашлянето също може да бъде правилно и погрешно, а специалисти са разработили препоръки за контролирано кашляне, които не само ще ви спестят сили, енергия и кислород, но ще направят процеса на кашляне по-малко мъчителен и болезнен.

- Опитайте се да не дишате бързо и дълбоко през устата след кашляне – дишайте само през носа. Бързото дишане може да попречи на изхвърлянето на мукуса от дробовете и да предизвика неконтролируем пристъп на кашлица.

- Пийте между 6 и 8 чаши течности дневно, освен ако лекарят ви не е ограничил приемането на течности. Когато мукусът е разреден, откашлянето е по-лесно.

- Когато се закашляте, седнете на стол или на ръба на леглото, като двата крака са опрени на пода. Леко наведете тялото напред. Отпуснете се.

- Препоръчително е да приемате противокашличен продукт. Консултирайте се с лекар или фармацевт за подходящ сироп или друг подходящ препарат.

Коментари