Публикация

Високите токчета – красиви и опасни

Интервю с д-р Здравко Стефанов, ортопед травматолог от МЦ „Артромедика“.


Д-р Стефанов, безобидна травма ли е навехнатият глезен?
Това е една от най-честите травми в ежедневието, тежестта варира в различни степени. Обикновено говорим за „усукване” на глезена или стъпване „накриво”. Нормалната опора на ходилото се нарушава, тежестта пада върху място, което предизвиква рязко усукване на глезена, разтегляне или разкъсване на връзките – най-често това се случва на разположените по външната страна на глезена връзки и води до различни по тежест промени. Първо човек усеща болка, после се появява подуването.

Какво да се направи веднага?
Най-разпространената грешка е при леко навяхване човек да продължи своята ежедневна активност. При леките навяхвания с течение на часовете отокът се увеличава. При по-тежките подуването настъпва моментално, болката е много силна и пациентът трябва да потърси лекарска помощ. Някои избират да се самолекуват. В такива случаи не трябва да се слага топло, нито да се налага с кълцан лук, което се практикува много често. Две неща трябва да се направят веднага. Да се сложи студено, лед и да се обездвижи, след което се прибягва към т.нар. мазила.

Бих искал да споделя своя опит с продуктите на Алга Сан. Те ми позволяват да подходя конкретно към дадената травма. При острата травма имаме нужда отокът да бъде минимизиран. Алга Сан Арника (гел и лосион) дават тази възможност, защото водят до стабилизация на съдовата стена, до редукция на хематома (той представлява излив на кръв в тъканни пространства) и същевременно арниката стимулира действието на белите кръвни телца при разнасянето на хематома. Затова препаратът може спокойно да бъде използван  в долекарската първа помощ.

След острия период на травмата (обикновено след 7-10 дни) използвам Алга Сан мобил гел интензив. Той има допълнителна съставка - екстракт от черен оман, който е известен още от древността със своето стимулиращо регенерацията на съединителната тъкан и на структурите, формиращи опорно-двигателния апарат, действие. Алга Сан мобил гел интензив дава възможност във втория етап на лечението съединителната тъкан да бъде възстановена. Може да бъде използван и за самостоятелно третиране на засегнатия участък, и в хода на физиотерапията като едно от основните помощни средства при възстановяване след травма. Може да се приложи при терапия с ултразвук, както и при релаксация след определен комплекс процедури.

Как може да е сигурен човек, че само си е навехнал крака?
Не може да е сигурен. Затова съветвам винаги да се потърси консултация със специалист. Понякога хората решават да се самоизлекуват изцяло и в такива случаи доста често съм се натъквал на счупвания или фрактури. Заради продължаващото натоварване процесът на срастване се забавя, появяват се допълнителни усложнения, криещи рискове. Доста често травми с различна тежест поради неглижиране и самолечение с годините се задълбочават, наслагват се и други проблеми, водещи до дългосрочни страдания.

Какъв е „приносът“ на високите токчета за този вид травма?
Токчетата издължават визуално крака и са предпочитани от дамите. Но се нарушава нормалната опора на ходилото, т.е. тя попада върху две точки - на токчето и на предния отдел на ходилото - възглавничките. По този начин се нарушава нормалното възприятие за повърхността, върху която стъпваме, тъй като ходилото има рецептори, даващи ни обратна информация за нея.

Създава се предпоставка за две неща – остра травма на глезена поради това, че високият ток го прави нестабилен, и второ, спадане на напречния свод на ходилото с появата на болка в предния му отдел и скъсяване на ахилесовото сухожилие с външната изява - появата на „кокалче” в основата на палеца.

Коментари