Публикация

Добрите въглехидрати разкрасяват

Плодовете, зеленчуците, ечемикът и бобовите растения са пълноценни източници на енергия за организма.


Въглехидратите са основата на хармоничното хранене. Те засищат, дават сила и снабдяват всяка клетка на тялото, дори и тези на кожата, с нужната енергия. Всеки медал обаче си има две страни - не всички въглехидрати са еднакви.

“Добрите” въглехидрати, които се намират в пълноценни храни като плодовете, пълнозърнестите продукти, булгура, ръжта, ечемика и ядките, се разграждат по-бавно от организма и са пълноценни източници на енергия.

По-нискокачествените, които се съдържат в белия хляб, сладкишите и евтините готови храни, се възприемат от тялото като захар и предизвикват бързо изсипване на инсулин в тялото. Последица от това е не само бързото напълняване, но и микроскопичните възпаления на кожата. Тя по-бързо става вяла и набръчкана.

Колко пълноценни са въглехидратите, ни показва индивидуалната гликс стойност. Гликемичният индекс (ГИ) описва скоростта, с която приетите въглехидрати се появяват в кръвта. Колкото по-бавно става това, толкова по-нисък е ГИ и толкова по-полезен е въглехидратът.

Продукти като картофи, тикви или банани имат по-висок гликемичен индекс. Но това не означава, че трябва напълно да се отказваме от тях. Преди всичко трябва да се ограничаваме в консумацията на домакинска захар и евтините нишестени продукти. При всички видове плодове и зеленчуци предимствата компенсират покачването на кръвната захар.

Счита се, че здравият човешки разум взима добро решение при избирането на правилните въглехидрати. Предпочитайте естествените въглехидрати в ечемика, плодовете, зеленчуците и бобовите растения. Освен захар те съдържат също баластни вещества, нишесте, витамини, минерални вещества и микроелементи, които са важни за тялото.

Добре смлените брашна пък са бедни на хранителни вещества, те не съдържат нищо друго освен калории. Белият хляб и сладкишите не могат да осигурят дори и нужните за храносмилането витамини и минерали.

Това означава, че клетките получават енергия, но трябва да си набавят нужните градивни материали от резервите на организма. Като последствие се наблюдава дългосрочен недостиг на витамини и минерали, което се отразява и забелязва по бледата кожа и чупещите се нокти.

Да се нарушава от време на време този хранителен режим, не е прегрешение. Обаче ако една жена, която иска да има добър външен вид, се храни само с оризови вафли например, допуска груба грешка.

При еднообразното хранене оризовото нишесте се преработва от организма до захар, която благоприятства слепването на колагеновите нишки на кожата. Тя става нееластична и с дълбоки бръчки.

Много добри въглехидрати (ГИ до 35)
Всички листни зеленчуци 10
Патладжани, тиквички 10
Зеле, праз лук, броколи 10
Домати, чушки 10
Лук, чесън 10
Бито мляко, обезмаслен йогурт 15
Пресни кайсии 20
Авокадо 20
Ядки, бадеми 22
Шоколад 70% 22
Грейпфрут, череши, сливи 25
Ябълки, праскови, пресни плодове 30
Соя 30
Сурови картофи, репички 30
Соево мляко 31
Портокали, круши 35
Киноа, ръж 35
Пълномаслено мляко 35
Див ориз без примеси 35

Добри въглехидрати (ГИ 35-50)
Ечемик 36
100% пълнозърнест хляб, тип 2000 36
Фурми и смокини, пресни 40
Прясно изцедени плодови сокове 40
Овесени ядки 40
Натурален ябълков сок 40
Груб черен хляб с трици 40
Ръжен пълнозърнест хляб 40
Сърцевина на домат 40
Пълнозърнести спагети, твърдо сварени 40
Грозде 40
Пшенични кълнове 41
Спагети, твърдо сварени 45
Булгур, едрозърнеста пшеница 48
Елда 50
Ечемик, едрозърнест 50
Смесен пълнозърнест хляб, тип 500 50
Пълнозърнест ориз 50

Повишаващи кръвната захар въглехидрати (ГИ над 50)
Пица Маргарита 62
Масленки 64
Ронливо тесто, плодова торта 65
Кола, лимонада, фанта 70
Захаросани закуски 70
Шоколад с лешници 70
Шоколадов десерт 70
Кексове, кроасани 70
Млечен шоколад 70
Бял хляб, багети, тост хляб 70
Бял козунак 72
Пшеничени хлебчета 73
Картофен чипс 90
Пържени картофи 95
Гроздова захар 100
Кексове с пълнеж от крем 101
Глюкоза на таблетки 102
Бира (малтоза) 110

Коментари