Публикация

Накратко за спанака

Благодарение на своите антиейджинг субстанции – полифеноли, витамини и омега-3-мастни киселини, спанакът е много ценна храна.


100 г спанак имат същия антиоксидантен ефект като 2 кг краставици. Това се дължи на факта, че спанакът е изграден само от листа, които имат голяма повърхност и съдържат повече антиейджинг вещества. Той забавя процеса на стареене, подсилва имунната система, действа срещу пролетната умора и намалената концентрация.

Според изследователите обаче голямото количество желязо, с което спанакът е известен, не може да се докаже.

Други вещества като витамин С, А, В, бета-каротина и минералите – калций, калий, магнезий и желязо го правят изключтелно ценен хранителен продукт. Той е важен източник на фолиева киселина, която е много полезна за бременните жени и за правилното развитие на фетуса (формирането на централната нервна система).

Бета-каротинът и витамин А подсилват образуването на зрителен пигмент в окото.

Съхраняването на спанака е деликатно.Преди да се постави в хладилника той трябва да се покрие със слой зехтин, защото при стайна температура бързо губи ценното количество витамин С.

За съжаление спанакът поема много нитрати от почвата, затова при готвене не трябва да се оставя за дълго време при висока температура, тъй като има опасност нитратите да се превърнат в отровни нитрити.

Най-добрият антиейджинг съвет е да се наслаждавате на спанака на салата, в която се запазват всичките негови микроелементи.

Коментари