Публикация

Европейски ден на епилепсията

30% от хората в Европа с епилепсия не получават подходящо лечение. Какво се случва днес в България?


Европейският ден на епилепсията ще бъде отбелязан със среща - дискусия на 11 февруари от 10.00 ч. в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“.

Организатори са  Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), Фондация „Епилепсия”, Център за хирургия за епилепсия - УМБАЛ “Св. Иван Рилски” и с подкрепата на Българско Дружество по Неврохирургия.

Олимпийската шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева, патрон на кампанията „Другата страна на епилепсията“,  официално ще представи уникалния за България медицински уред -  Микромед EVOLUTION SYSTEM - система, която позволява едновременен ЕЕГ запис от 128 точки от повръхността на глават или директно от мозъчната повърхност  по време на оперативни интервенции за епилепсия. Стандартните ЕЕГ апарати са около 4 пъти по-слаби (до 32 точки, а обиквновено се използват само 18 точки).

Участие ще вземат: д-р Красимир Минкин, Ръководител за Центъра за хирургия за епилепсия в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, Веска Събева, председател на АРДЕ. Поканени са представители на: Министерство на здравеопазването, НЗОК, родители на деца с епилепсия и др.
     
Темите, които ще бъдат дискутирани, са:
- Официално откриване на Първия български център за лечение на епилепсия към УМБАЛ „Свети Иван Рилски” и представяне на уникалния за България Микромед EVOLUTION SYSTEM
- Епидемиология на фармакорезистентните епилепсии в България; Пациентите с фармакорезистентна епилепсия са основен консуматор на ресурсите, отделяни от държавата за пациенти с епилепсия.
- Хирургията на епилепсиите е с доказана социална и икономическа ефективност;
- Внасяне на общи стандарти за грижа за пациенти с епилепсия в МЗ.
- Представяне на програма за Национален център за хирургично лечение на епилепсия;
- Социални проблеми за хората с епилепсия в България;



Коментари