Публикация

Забавете отброяването на дните върху кожата

Съвсем естествено е, когато се прехвърлят тридесетте, около очите да се появят няколко по-дребни бръчици.


След още десетина години при внимателно вглеждане в огледалото ще установим, че те вече не са само няколко и само около очите, а и цветът на кожата е всякакъв друг, но не и розов.

Съвсем естествено е желанието да се забави биологичният процес на стареене и да се прикрият външните му прояви. За целта освен хирургични методи се използват и козметични средства. Разбира се, не всяка жена би се подложила на лифтинг, но стане ли дума за хубав крем или някакъв трик, допринасящ за по-добър външен вид, всички жени реагират по един и същи начин – веднага наострят уши. И това е съвсем нормално.

Как функционира кожата
Кожата е най-големият орган на нашия организъм. Независимо че е тънка, милиардите клетки, които я изграждат, й придават необходимата еластичност, здравина и всички други свойства, благодарение на които тя не само осъществява бариерната функция между нас и заобикалящата ни среда, но същевременно реализира и пълноценната ни връзка с нея. Под старите вроговени клетки, които непрекъснато се изтласкват към най-повърхностния кожен слой, откъдето отпадат, непрекъснато се образуват нови, така че кожата, поне що се отнася до младата, се подновява изцяло на всеки три до четири седмици. С напредване на възрастта този процес все повече се забавя.

Стилът на живот най-силно влияе върху стареенето
Стотици пъти сме чели за привичките, които вредят на кожата. Но от друга страна, е приятно да се пуши, да се събира слънчева енергия, малко да се спи и да се ядат много сладки неща – а след това кожата да се намаже с вълшебния крем, който да отстрани всички поражения. Само че има малка подробност – такъв крем не съществува! Някои продукти могат да намалят отчасти уврежданията, но и днес, както и по-рано, стилът на живот най-силно повлиява състоянието на кожата.

За съжаление всички изброени по-горе човешки слабости представляват ключови фактори за възникването на свободните радикали, които са силно агресивни и увреждайки здравите клетки, предизвикват мутации на гените, разрушават ензимите, атакуват колагена и еластина. Поради това те са отговорни за възникването на заболявания като рак, а естествено – и за стареенето на кожата.

Интензивните мимики оставят видими следи
Лицето е единственият участък на тялото, в който мускулите са директно свързани с кожата, благодарение на което сме в състояние да даваме израз на своите чувства и настроения. След време интензивната мимика може да остави видими следи – бръчките на смеха, бръчките по челото, дълбоките бразди до устата или между носа и ъглите на устата… Всички те придават един напълно индивидуален израз на лицето.

За появата на тези бръчки могат да способстват и бързото отслабване, и някои пози по време на сън (особено заравянето на лицето във възглавницата). По принцип човек трябва спокойно да приема бръчките, свързани с мимиката, защото, ако поради страха си от бръчки престане да дава израз на своите чувства, значително ще намали и наруши комуникационните си възможности.

Коментари