Публикация

МЗ: Няма основание за обявяване на грипна епидемия в страната

Повишена е заболеваемостта в отделни региони, предстои общинските власти там да вземат решение за необходимите противоепидемични мерки.


Средната заболеваемост от грип и други респираторни инфекции в страната към момента е достигнала стойности 123 души на 10 хил.  население. Налице е тенденция за постепенно повишаване на заболеваемостта като все още за страната като цяло  и за повечето региони няма достигнати епидемични стойности. Това сочат постъпващите в МЗ ежедневно данни, подавани от РЗИ в цялата страна.

Към края на изминалата седмица най-голям е броят на заболелите от грип  в област Хасково – 257 на 10 000 души население. В Софийска област, Пазарджик, Стара Загора и Силистра този брой варира между 160 и 190 на десет хиляди души. Същевременно в региони като Кюстендил, Разград, Търговище и др. тези нива са значително под средната заболеваемост за страната.

Необходимо е да се има предвид, че при вземането на решение за обявяване на грипна епидемия, освен данните за заболеваемостта се отчитат и редица други показатели като процента на отсъстващите от учебни занятия, степента на завишено търсене на медицинска помощ в здравните кабинети и при общопрактукуващите лекари, нарастване броя на продаваните в аптеките лекарства и др.

При обявяване на грипна епидемия в определен район или населено място се въвеждат мерки за ограничаване на свижданията в болниците, преустановява се изпълнението на редовните имунизации по Националния имунизационен календар, дейността на женските и детски консултации, плановата хирургична дейност, въвежда се по-строг „филтър“ в детските и училищни заведения с цел недопускане на деца с прояви на заболяването и др.

Препоръчително е и избягването на организиране на масови събития с струпване на много хора в затворени помещения с цел намаляване на контактите и ограничаване на темпа на разпространение на заболяването.

МЗ обръща внимание на гражданите, че от особена важност е всеки човек да предприеме мерки за ограничаване възможността от заразяване. При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения.

За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена- често измиване на ръцете с вода и сапун, използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба  на спиртна основа, закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне, избягването на търкането на очи с мръсни ръце.

Други доказани мерки са честото проветряване на въздуха в затворени помещения, редовното дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения, измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.



Коментари