Публикация

Откъде да си набавим витамини от В групата?

Хранителни източници на витамини от група В...


Витамин В1 (тиамин) - зърнени култури (ориз, пшеница и др.), тестени изделия, варива, бобови растения, тъмни листни зеленчуци (спанак, зелена салата, зеле, аспержи), соеви храни, пълнозърнести храни като пшеничен зародиш, риба, яйца, мляко, месо, шунка, свинско месо, ядки (бадеми и орехи).

Витамин В2 (рибофлавин) - пиле, риба, яйца, бобови храни (като грах и леща), мляко и млечни продукти като кисело мляко и сирене, ядки, зелени листни зеленчуци като спанак, броколи, аспержи.

Витамин В3 (ниацин) - пиле, сьомга и риба тон. Вегетарианците могат да получат ниацин от бобовите култури, тестените изделия и пшеницата.

Витамин В6 (пиридоксин) - картофи, фасул, червено месо, птиче месо, яйца.

Фолиева киселина - листни зеленчуци като спанак, ряпа, аспержи, и други пресни плодове и зеленчуци. Черен дроб, зрял боб и други бобови растения, портокалов сок. Хляб, ориз и зърнени храни.

Витамин В12 (кобаламин) - животинските храни са единственият естествен източник на витамин В12. Риба, червено месо, птиче месо, мляко, млечни продукти, сирене и яйца. Но много продукти са обогатени с В12. Други добри природни ресурси са ракообразните, като миди, раци, и говеждото месо.

Биотин - черният дроб и яйченият жълтък са най-богатите хранителни източници на биотин, но за щастие този витамин е добре разпределен по цялата хранителна верига, така че всеки, който се храни балансирано, ще си набави достатъчни количества. Сьомга, свинско и авокадо, сирена и зърнени храни.

Пантотенова киселина - кисело мляко и авокадо, леща и грах, сладки картофи, гъби и броколи.

Коментари